Persbericht
 De 5 smaken van Joël - Aflevering Zuur

Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in “De 5 smaken van Joël” een verrassende ontdekkingsreis door de wereld van smaak. Waarom hebben we deze smaken, wat brengen ze ons en hoe kunnen we hen het best benutten? Van Hollandse suikerbieten tot Peruaanse limoenen, en van de Japanse liefde voor umami tot het Amsterdamse tafelzuur, een serie om je vingers bij af te likken.

Zuurkool, zilveruitjes, er staan heel wat zure producten op ons Hollandse menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist naar het land waar het enorm populaire gerecht ceviche – in zuur bereide vis - vandaan komt: Peru. Hier zijn limoenen de nationale trots en weten ze dus als geen ander wat je met zure smaken kan doen.

Zuur is al eeuwenlang een belangrijke manier om eten langer houdbaar te maken. Joël leert de kunst van het fermenteren onder andere bij zuurhandel De Leeuw. Dit familiebedrijf komt voort uit de zuurkarren waar veel Joodse families vroeger mee door de straten trokken.

In Japan is zuur een lifestyle: in zuur gelegde groentes zijn een onderdeel van elke maaltijd. Voor hen is zuur niet weg te denken. Maar wanneer is zuur gezond en wanneer wordt zuur te zuur? De wetenschap moet Joël daar het antwoord op geven.

De 5 smaken van Joël, 30 januari, 20.45 uur NPO 2

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880