Persbericht

De 5 smaken van Joël: Wat is umami?

Datum: 6 feb 2018 om 20:45

 De 5 smaken van Joël - Aflevering Umami

Zoet, bitter, zout, zuur en umami; iedereen ter wereld proeft deze vijf basissmaken. Maar waarom eigenlijk? Culinair journalist Joël Broekaert maakt in “De 5 smaken van Joël” een verrassende ontdekkingsreis door de wereld van smaak. Waarom hebben we deze smaken, wat brengen ze ons en hoe kunnen we hen het best benutten? Van Hollandse suikerbieten tot Peruaanse limoenen, en van de Japanse liefde voor umami tot het Amsterdamse tafelzuur, een serie om je vingers bij af te likken.

Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkend. In Japan weten ze dit echter allang. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak om te ontdekken wat umami is en waarom we er hier in het Westen nog zo onbekend mee zijn.

Umami werd ontdekt door de Japanse professor Ikeda in Japans zeewier, dat de basis vormt van de meeste Japanse gerechten. In het gedroogde zeewier vond hij het stofje dat verantwoordelijk is voor de umamismaak. Joël leert hoe traditioneel zeewier verwerkt wordt en dringt langzaam door tot de kern van de smaak.

Elk land heeft zijn eigen typische umamismaak. Een van de heftigste gerechten is het Zweedse surstromming: gefermenteerde vis met zo’n heftige geur dat Joël het met topchef Rikard Andersson alleen buiten op mag eten.

Bij een smaakpanel van de Universiteit van Wageningen leert Joël de fijne kneepjes van het herkennen van umami. Kennis die hij in praktijk kan brengen bij sterrenchef Takahashi in het Japanse Kyoto. Deze umami-expert laat hem het perfecte umamigerecht proeven. Weet Joël de smaak te herkennen? 

De 5 smaken van Joël, 6 februari, 20.45 uur NPO 2

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880