Persbericht

De Reünie: De straatschoffies van de Van der Waalsscholengemeenschap uit 1984

Datum: 20 nov 2019 om 21:25

De Van der Waalsscholengemeenschap uit Amsterdam trekt leerlingen uit alle hoeken van Amsterdam. Het is daarom zeer divers en lekker volks. De leerlingen die in 1984 in de brugklas zitten groeien op in een stad waar de heroïnespuiten op straat liggen en waar de ME’ers op straat pissen voordat ze de kraakpanden leeg veegden.

Edson groeit op in zo’n krakerswijk, zijn moeder stuurt hem uit bezorgdheid naar een school aan de andere kant van de stad. Toch gaat het moeizaam met de schoolcarrière van Edson. Het straatleven trekt, de jointjes kan hij niet weerstaan en uiteindelijk belandt hij met een psychose in het AMC. Tot hij een fantastisch idee krijgt: hij wil sneakers gaan verkopen. Zijn merk Patta heeft nu vestigingen over de hele wereld.

Naomi was ook veel op straat te vinden in de jaren ‘80 en ontmoet daar mensen die niet altijd een goede invloed op haar hebben. Nu geeft ze les op school aan de straatschoffies van nu en helpt deze kinderen om goede beslissingen te nemen in hun leven.  En hoe is het gegaan met Saadet en Rachida die thuis een Turks opgevoed worden maar op school de Nederlandse cultuur meekrijgen? Ze kijken nog vaak met dankbaarheid terug naar de tijd waarin ze de kans kregen om te gaan studeren.

Raymi’s wortels liggen in Curaçao. Met 12 jaar komt hij naar Nederland maar nergens vindt hij een veilige plek om zichzelf te zijn. Na een lange zoektocht geeft het meespelen in de film All Stars hem eindelijk het zelfvertrouwen om zijn familie te vertellen dat hij homo is.  Nu maakt Raymi zelf films en theaterprogramma’s waar deze thematiek regelmatig terugkomt. En ook al was zijn schoolcarrière hier kort. Het heeft hem een beslissend zetje in de goede richting gegeven.

De Reünie, woensdag 20 november om 21.25 uur bij KRO-NCRV op NPO1.

Programma

De reünie

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880