De Verwondering: Enis Odaci

Datum: 25 feb 2018 om 08:25

Enis Odaci werd geboren in Turkije en kwam op tweejarige leeftijd naar Nederland in het kader van gezinshereniging. Zijn vader hoorde bij de eerste generatie gastarbeiders. Als peuter kreeg Enis polio waardoor hij blijvend gehandicapt raakte. Zijn vader, die zelf niet kon studeren, maakte zich zorgen om de toekomst van zijn zoon.

Na de basisschool zou Enis naar het atheneum kunnen, maar deze school had drie verdiepingen en geen lift. Enis’ vader concludeerde dat dit niet de juiste school voor zijn zoon was, maar daar dacht de directeur heel anders over. Hij nam de moeite om bij Enis thuis te komen en letterlijk met zijn vuist op tafel te slaan: Enis moest en zou bij hem op school komen.

Enis komt in zijn leven vaker ‘wegwijzers’ tegen. Hij worstelde met zijn identiteit, omdat hij in een Turks, islamitisch gezin opgroeide, maar zich buitenshuis in een seculiere samenleving moest redden. Op het dieptepunt van deze worsteling raakte hij ten zuiden van Parijs verdwaald. Een non wees hem de weg en gaf inzicht in zijn situatie. Nu is hij, verkeerskundige van beroep, ook een figuurlijke bruggenbouwer geworden.

Inspirerende tekstToen de Spiegel der Waarheid uit de hemel viel en in duizend scherven uiteenspatte, haastten de mensen zich om een scherf te bemachtigen. Ieder die er een had bemachtigd, riep triomfantelijk: “Ík heb de Spiegel der Waarheid!”Uit: The Kasidah of Hji Abu el-Yezdi, vertaling: Sir Richard F. Burton De Verwondering, zondag 25 februari om 08.25 uur op NPO 2.

 

 

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

De verwondering

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880