Datum: 27 jan 2019 om 08:25
De Verwondering (19.01.27) Fieke Opdam
Fotograaf:
Martje van der Heijden
Disclaimer
Op deze foto rusten auteursrechten. Deze foto mag niet worden verveelvoudigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, in enige vorm of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van KRO-NCRV en fotograaf.
Uitzondering op bovenstaand verbod, betreft zogenaamd promotioneel gebruik t.b.v. KRO-NCRV dan wel onze programma’s. Op voorwaarde dat er een relatie is met het betreffende programma/onderwerp, vermelding van de naam van de fotograaf plaats vindt én met inachtneming van het gestelde in artikel 25 Auteurswet, is het toegestaan om zonder nadere vergoeding gebruik te maken van de foto.
Downloaden
Door de foto te downloaden geeft u aan akkoord te zijn met bovengenoemde voorwaarden en deze te zullen naleven. De foto wordt in een apart scherm geopend. Kies bovenin dit scherm voor “bestand” en hierna “opslaan als”. Dit kan afwijken per webbrowser.

Cabaretière in spe Fieke Opdam (31) maakte ooit furore als de jongste non van Nederland. Op haar achttiende trad ze in bij de Karmelietessen in Sittard om zuster Luca te worden. Een paar jaar eerder had ze met een vriendinnetje de film Sister Act gezien. In God geloofde ze toen nog niet, maar haar fascinatie voor het kloosterleven was gewekt. Om een ‘stageplek’ te vinden, mailde ze naar alle kloosters die ze op Google kon vinden.Intussen heeft Fieke Opdam haar kloostertijd al weer een jaar of vijf achter zich gelaten. Ze realiseerde zich meer en meer dat een klooster een gemeenschap van feilbare mensen is en kwam door omstandigheden letterlijk alleen te staan. De overgang van de kloosterorde - waar iedereen om vijf uur opstond om de biddende Christus na te volgen - naar de gewone burgermaatschappij was nogal bruusk. Opdam ging de poort uit met pakweg tweehonderd euro op zak. Ze had het gevoel dat ze in de woestijn was beland.
In het theater heeft Fieke Opdam opnieuw heilige grond gevonden. Alles wat op de theatervloer gebeurt heeft betekenis: het decor, het licht, wat je zegt en hoe je het zegt. “Theater is geen uiterlijk vertoon,” aldus Opdam: “Het gaat over het innerlijk. De kracht die ik daarin ervaar, lijkt heel erg op de kracht die ik vroeger in het gebed ervaarde.” Naar de katholieke kerk gaat ze niet meer. Tegenwoordig voelt ze zich op een andere manier verbonden met God en de biddende Christus.De Verwondering, zondag 27 januari 2019 om 08.25 uur bij de NCRV op NPO 2
Meer informatie
Programma
Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880