De Verwondering: Frans Weisz

Datum: 9 dec 2018 om 08:25

In het NCRV-programma De Verwondering ontvangt Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen, weg van de waan van de dag, toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

Afgelopen zomer vierde filmmaker Frans Weisz zijn tachtigste verjaardag. In De Verwondering kijkt hij terug op zijn veelbewogen leven en blikt hij vooruit; er is nog zo veel wat hij wil doen.

Weisz werd geboren aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Hij overleefde de holocaust in een rooms-katholiek boerengezin in Limburg. Zijn ouders werden weggevoerd naar Auschwitz: moeder Selma kwam terug, vader Géza niet.

Het leven zelf heeft Frans Weisz geleerd om te gaan met diepe ellende en tegenslag. Hij vergelijkt zichzelf wel eens met een duikelaartje: hoe hard je hem ook omver duwt, hij komt altijd weer overeind.

Door zijn joodse wortels en zijn rooms-katholieke opvoeding voelt hij zich verbonden met allebei, jodendom en christendom. Hij vernoemde zijn zoon naar zijn vermoorde vader en ziet zijn komst als een samensmelting tussen Oude en Nieuwe Testament: zijn ‘kind van het licht’ werd geboren op tweede kerstdag, in dat jaar de eerste dag van Chanoeka.De Verwondering, zondag 9 december om 08.25 uur bij de NCRV op NPO 2

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

De verwondering

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880