Persbericht

De Verwondering: Hans Bouma

Datum: 16 dec 2018 om 08:25

De Verwondering (18.12.16) Hans Bouma

Hans Bouma (77) is theoloog, dichter en uitgever. Van zijn hand zijn talloze dichtbundels verschenen, vaak gecombineerd met werk van anderen. Daarnaast is hij dierenactivist: hij was zeven jaar bestuurslid van de Partij voor de Dieren en organiseert al vijf jaar een speciale Vredesdienst voor Dieren.

Door de jaren heen is Bouma’s beeld van God veranderd. Als hij nu nog iets over God zou moeten zeggen, dan beleeft hij hem in liefde maar vooral in leven. Dat heeft hij van zijn inspirator Albert Schweitzer geleerd. Deze theoloog en tropenarts zei op zijn sterfheid: ‘Godsdienst is gepraktiseerde eerbied voor het leven’ en zo ervaart Hans Bouma het zelf ook. Hij beschouwt God als de levende, die het leven niet voor zichzelf houdt maar dat meedeelt, uitdeelt met gulheid en zich laat kennen in wat Hij geschapen heeft.

Dat geldt wat Bouma betreft ook voor de dieren: ‘Als je kennis maakt met Albert Schweitzer, je ontdekt dat de aarde schepping van God is, en je leest dat dieren geschapen zijn naar hun aard, dat dieren in Genesis tot drie keer toe levende zielen worden genoemd, dan weet je dat dieren er gewoon bij horen. Onze ethiek schiet te kort als dieren daarin geen plaats hebben.’ Dat brengt Hans Bouma van medemenselijkheid naar de stap van medeschepselijkheid: het gaat hem ook om compassie te hebben voor wezens die toevallig niet tot jouw soort behoren.De Verwondering, zondag 16 december om 08.25 uur bij de NCRV op NPO 2

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

De verwondering

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880