De Verwondering: Jos van Oord

Datum: 23 sep 2018 om 08:25

Voordat het woord bestond was Jos van Oord het al: pionierspredikant, de predikant die de deur van de kerk open zet om - zonder per se zieltjes te willen winnen - contact te maken met mensen die niets (meer) met de kerk hebben. In de omgeving van Amersfoort was hij succesvol in de vinex-wijken Nieuwland, Kattenbroek en Vathorst.

Jos van Oord zet met een bevriende kunstenaar cultuurcentrum De Kamers op in Vathorst; prinses Máxima opent het en dat ervaart hij als een enorme opsteker. In deze context is hij terug bij zijn oude liefde: het gastheerschap. Hij vindt het heerlijk om als theoloog in een bijna atheïstische context aanwezig te zijn, zoals Oosterhuis dat doet in de Nieuwe Liefde: het gaat voorbij de vanzelfsprekendheid.

Van Oord is een aantal jaren vrijwel los van de kerk. Na de sluiting van De Kamers wordt hij gevraagd om tijdelijk predikant te worden in Baarn. Daar herontdekt hij de rituelen, de liturgie en de gezongen kerkmuziek. Hij leert opnieuw de waarde zien van een gemeenschap van mensen die elkaar al lange tijd kennen. Na zijn tijd in vinex-wijken, met bijbehorende vluchtigheid en anonimiteit, is dat een openbaring.

Begin volgend jaar gaat hij met emeritaat en hij ziet uit naar wat zich weer zal aandienen. Dat blijkt sneller te gaan dan hij zelf had gedacht: binnenkort is Jos van Oord te zien als één van de nieuwe presentatoren van NCRV’s Met hart en ziel, iedere dinsdagmiddag te zien op NPO 2.

De Verwondering, zondag 23 september om 08.25 uur bij de NCRV op NPO 2

 

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

De verwondering

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880