Persbericht

De Verwondering: Marleen Blootens

Datum: 14 jan 2018 om 08:25

De Verwondering (18.01.14) Marleen Blootens 02

Voor predikante Marleen Blootens (35) was 2017 een stormachtig jaar. Ze trouwde, haar vader overleed en er werd een tumor in haar voet gevonden. Bovendien raakte ze zwanger van haar eerste kindje en verruilde ze haar Amsterdamse gemeente voor Rotterdam-Overschie.

Marleen komt, net als Annemiek, uit een gereformeerd vrijgemaakte ‘bubbel’, zoals ze dat omschrijft. Hoewel ze al jong dominee wilde worden, was dat niet vanzelfsprekend. Via de studie psychologie kwam ze uiteindelijk toch terecht bij de VU in Amsterdam waar ze theologie studeerde. 

Hoewel ze lef nodig had om de preekstoel op te klimmen, voelt ze zich nog steeds beschroomd, want ‘wie ben ik dat ik dit mag doen? Dat mensen naar mij willen luisteren?’ Ze noemt het predikantschap dan ook een eenzaam beroep. Toch is die kwetsbaarheid haar kracht geworden. Marleen vindt het mooiste van haar vak dat ze met mensen mee mag lopen, hen nabij mag zijn op kwetsbare momenten.

De dood van haar vader en de tumor die in haar grote teen werd ontdekt, hebben ervoor gezorgd dat ze haar vertrouwen in het leven een beetje is kwijtgeraakt. En dat is best confronterend nu ze zwanger is van haar eerste kindje.

Marleen kiest voor een fragment uit de Lofzang van Hanna:De boog der helden is verbroken,maar de wankelenden zijn met kracht omgord.Wie verzadigd waren, verhuren zich om brood,maar wie hongerig waren, mogen rusten.Zelfs een onvruchtbare baart er zeven,maar wie rijk was aan kinderen, verwelkt.De Here doodt en doet herleven,Hij doet naar het dodenrijk neerdalen en daaruit opkomen.De Here maakt arm en maakt rijk;Hij vernedert, ook verhoogt Hij.Hij heft de geringe op uit het stof,Hij heft de arme omhoog uit het slijk,om hem te doen zitten bij edelen,en een erezetel te doen verwerven.Want de grondvesten der aarde zijn des Heren;Hij heeft daarop het aardrijk gesteld.

Uit: De Bijbel, 1 Samuël 2:4-8, vertaling: NBGDe Verwondering, zondag 14 januari om 08.25 uur bij de NCRV op NPO2.

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

De verwondering

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880