In het KRO-NCRV-programma De verwondering ontvangt Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen, weg van de waan van de dag, toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

‘Ik wil dat mensen weten dat ze geliefd zijn’

In een van de armste wijken van Nederland werkt Bettelies Westerbeek. Deze onvermoeibare buurtpastor bouwde in de wijk Moerwijk in den Haag uit het niets een gemeenschap. Deze ‘huis-tuin-en-keukenkerk’ biedt naast geestelijk voedsel ook vooral praktische hulp, met een weggeefwinkel, een voedselbank en een moestuin.

Schuldenproblematiek, armoede, lage levensverwachting: in de wijk Moerwijk in Den Haag is het leven niet altijd makkelijk. Toch wist Bettelies Westerbeek meteen dat ze er aan de slag moest gaan. De PKN richtte een aantal jaar geleden een pioniersplek op in de wijk, met een vacature voor buurtpastor.

Die functie was Bettelies op het lijf geschreven. Ze heeft ADHD, en dat helpt haar om juist in de chaos goed te kunnen functioneren. Bovendien is God volgens haar ook juist te vinden op plekken waar het leven schuurt. Uit het niets bouwde ze een gemeenschap waar iedereen die het moeilijk heeft een toevluchtsoord vindt.

Bettelies groeide op in Hardenberg, in de gereformeerde kerk vrijgemaakt – maar voelde zich er niet altijd thuis. Vanwege starre regels was ze niet meer welkom aan het avondmaal. De vrijgemaakte kerk was gesloten en rationeel, terwijl Bettelies open, empathisch en inclusief wil zijn. “De regels waren vaak belangrijker dan de relatie. Dat was heel pijnlijk”.

In Moerwijk is juist iedereen welkom om samen het brood te breken, ook bijvoorbeeld verslaafden en ex-gevangenen. “Als iemand ervaart dat hij ook een waardevol mens is mét een verslaving, en dat er een God is die van hem houdt, dan breekt er echt iets open.”

De verwondering, zondag 29 januari om 08.30 uur bij KRO-NCRV op NPO2

Meer informatie

Lisa Fluttert

Programma

De verwondering

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880