Op dertienjarige leeftijd schreef Paul Schenderling een boze brief naar Appelsientje. Hij had gelezen dat vliegtuigen vol gif boven sinaasappelplantages vlogen, en dat mensen daarbij werden vergiftigd. Hij kreeg een beleefde, maar nietszeggende brief terug.

De kritische houding van het jongetje dat hij ooit was heeft Paul weten te behouden. Inmiddels pleit hij als econoom voor een radicale ommezwaai in ons denken, van groei naar leven van genoeg. Die ommezwaai is noodzakelijk om het klimaat te redden en onze wereld leefbaar te houden. Paul brengt zijn visie zelf in de praktijk: hij heeft geen rijbewijs, en besloot een tijdje geleden samen met zijn vrouw om drie dagen te gaan werken. En - misschien wel het grootste offer volgens Paul - ze eten geen kaas meer.

De Bijbel is voor Paul een grote inspiratiebron. Bijvoorbeeld de Bijbelse metafoor van de graankorrel: ‘De graankorrel sterft af, en doordat de graankorrel de bereidheid heeft om zichzelf los te laten gebeurt er in het verborgene iets wonderbaarlijks. En dan komt er iets nieuws tot leven.’ Om tot bloei te kunnen komen moeten we klein en kwetsbaar durven worden. ‘We zijn allemaal een graankorrel.’ Juist daarom moeten we ook durven om minder te consumeren, om te leven vanuit het genoeg. Vanuit daar kan een nieuwe wereld ontstaan.

Martin Luther King is Pauls grote held. King had een ‘graankorrelmoment’, waarop hij het bijna niet meer zag zitten. Samen met Annemiek luistert Paul naar een beroemde speech van King. Daarin vertelt hij hoe hij op het donkerste moment in zijn leven een innerlijke stem hoorde, die hem opriep om door te strijden voor rechtvaardigheid en waarheid. ‘In de hele Bijbel wordt dit voorzegd’, zegt Paul: ‘mensen die open staan, kwetsbaar durven zijn, zullen geholpen worden.’

Dat is ook waar Pasen voor Paul over gaat. ‘Pasen is het initiatief van God voor een nieuw leven. Het wordt ons geschonken. Het woord Geschenk vat samen wat Pasen voor mij persoonlijk betekent. Maar we moeten inderdaad eerst door het lijden van Goede Vrijdag heen: we moeten ons leven durven verliezen om het Geschenk te aanvaarden.’

De verwondering, zondag 9 april om 08.30 uur bij KRO-NCRV op NPO2

Meer informatie

Sem Kaptein

Programma

De verwondering

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880