De Verwondering: Rolinka Klein Kranenburg, predikant in Amersfoort

Datum: 28 jan 2018 om 08:25

In het NCRV-programma De Verwondering ontvangt Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen, weg van de waan van de dag, toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

Rolinka Klein Kranenburg (1975) is pionier-predikant in Amersfoort Vathorst. Ze doet het werk met hart en ziel want ze kan er alles wat ze wil in kwijt.

Tijdens haar theologiestudie in Leiden verandert de God van haar jeugd. Leeft haar vader, die ook predikant is, in de zekerheid van het geloof, voor Rolinka Klein Kranenburg is geloof meer een zoektocht, een ontdekkingsreis geworden. De bijbelse verhalen zijn voor haar niet echt gebeurd maar wel waar; zij getuigen van een diepmenselijke en spirituele waarheid. In die zin past haar inspiratietekst, een fragment uit De kleine Prins van St. Exupéry, daar goed bij.

Na een scheiding en twee jaar hard werken in de nieuwe gemeente en in een verzorgingstehuis in Amsterdam, voelt ze zich volledig uitgewoond. Ze hervindt zichzelf op Iona, een onbeduidend eilandje bij Schotland: ‘Ik had mijzelf uitgehold. Langzaam gingen de stoppen weer aan en kwam het weer terug: vertrouwen, lachen, genieten, mijn eigen leven omarmen. God was daar in het alledaagse aanwezig, ik voelde me gezien, zoals ik was.’

Dan ontmoet Klein Kranenburg haar grote liefde met wie ze trouwt, maar het is ook een keuze met een schaduwkant. Ze wist dat haar man, die uit een eerder huwelijk al kinderen heeft, geen kinderen meer wil. Deze keuze grijpt dieper in, dan aanvankelijk van beide kanten overzien met een burn-out tot gevolg.De Verwondering, zondag 28 januari om 08.25 uur bij de NCRV op NPO 2

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

De verwondering

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880