De Verwondering: Sinan Can

Datum: 5 nov 2017 om 08:25

Onderzoeksjournalist en documentairemaker Sinan Can reist regelmatig naar conflictgebieden, op zoek naar verhalen van mensen die daar leven en overleven. Als hij in Afghanistan, Irak of Syrië is, staat hij dagelijks op met de gedachte: ‘Ik stop ermee’. Het leed waarmee hij wordt geconfronteerd, is eigenlijk niet te dragen, maar zijn verdriet weet hij om te zetten in vruchtbare brandstof.

Sinan werd vorig jaar door het Humanistisch Vredesberaad uitgeroepen tot Journalist van de Vrede. Als soefi, een liberale stroming binnen de Islam, gelooft hij dat goed en kwaad altijd zullen blijven bestaan. ‘Maar als ik geen goed mens meer zou vinden in de conflictgebieden, zou ik stoppen. Er zijn zullen altijd gewetensvolle mensen zijn.’ Daar houdt hij zich aan vast. Zijn inspirerende tekst komt uit het boek Liefde kent veertig regels van de Turkse schrijfster Elif Shafak.

‘Regel Negenendertig: Terwijl de onderdelen veranderen, blijft het geheel altijd hetzelfde. Voor elke dief die deze wereld verlaat, wordt een nieuwe geboren. En elke fatsoenlijke persoon die overlijdt, wordt vervangen door een nieuwe. Op die manier is er niet alleen niets wat hetzelfde blijft, maar is er ook niets wat ooit echt verandert. (Voor elke soefi die sterft, wordt er ergens weer een nieuwe geboren. Onze religie is een religie van liefde. En we zijn allemaal met elkaar verbonden door een keten van harten. Als en wanneer een van de schakels wordt verbroken, wordt er ergens anders weer een toegevoegd.’)De Verwondering, zondag 5 november om 08.25 uur bij de NCRV op NPO 2

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

De verwondering

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880