Dit zijn de deelnemers aan Levenslang met dwang? (in alfabetische volgorde):

Demi (24 jaar)
Demi heeft rituelen en dwanggedachten bij alles wat een link heeft met de dood zoals kruisen, ambulances en politiewagens. Dat is zover doorgeslagen dat ze ook niet meer de koelkast en kranen zonder rituelen kan openen. De dwang komt voort uit angst dat er iets gebeurt met een dierbare of haarzelf. Demi kan hierdoor niet werken. Ze zou het heerlijk vinden om weer boodschappen in de koelkast te kunnen doen, af te wassen of te kunnen schoonmaken. Ze wil heel graag naar buiten kunnen zonder haar rituelen te moeten uitoefenen.

Eliza (26 jaar)
Eliza werkt in de hotelbranche. Ze heeft last van agressieve angstgedachten dat ze zichzelf of anderen iets aandoet. Dit beperkt haar enorm in haar vrijheid omdat ze constant last heeft van deze angstgedachten. Ze durft niet alleen te zijn, bang dat haar iets overkomt, dat ze zichzelf iets aandoet of een ander. Haar favoriete hobby’s kleding maken en koken heeft ze hierdoor moeten loslaten omdat ze bang is voor scharen en messen. Eliza hoopt door haar deelname weer deel uit te kunnen maken van de maatschappij, een normaler leven op te bouwen en haar dromen te kunnen waarmaken zoals een mooie reis maken en een eigen bedrijf opstarten.

Jasmijn (17 jaar)
De Havo 5-leerling Jasmijn heeft sinds haar 15e jaar last van diverse dwangstoornissen zoals symmetriedwang, controledwang, teldwang, tikken en ordedwang. Deze dwangen uiten zich onder meer door tikken aan haar gezicht en alles steeds recht moeten leggen. Als ze dat niet doet, is ze bang de controle kwijt te raken. Als dat gebeurt, gaat ze schreeuwen, zichzelf slaan of ze krabt haar voorhoofd open. Op school is wel bekend dat ze dit heeft, maar de schaamte is groot bij Jasmijn. Ze is erg muzikaal, heeft twee gitaren, een keyboard en een ukelele. Ze ontsnapt uit haar dwangomgeving als ze bezig is met muziek, dan kan ze zich helemaal afsluiten. In de toekomst hoopt Jasmijn een festival te kunnen organiseren.

Kate (25 jaar)
Kate heeft sinds haar 14e last van controledwang en perfectiedwang. Sleutels, lampen, het gas, portemonnee, enz. moet steeds worden gecontroleerd omdat ze anders bang is dat er iets ergs gebeurt. Op haar 16e had Kate haar coming out als trans vrouw. Sinds haar transitie heeft ze ook extreme perfectiedwang over haar uiterlijk. Dat beheerst haar hele leven. Ze besteedt ’s ochtends gemiddeld drie uur aan make-up en haar en moet dit in een bepaalde volgorde doen. Als ze daarvan afwijkt, is het verpest en moet het helemaal opnieuw. Kate is niet eerder aan haar dwang gaan werken omdat ze bang was dat het haar transitie in de weg zou staan. Ze woont bij haar moeder, komt bijna niet buiten en hoopt in de toekomst zelfstandig te kunnen wonen en een salon te openen zodat ze andere mensen mooi kan maken.

Lenny (35 jaar)
Lenny is moeder van twee kleine kinderen. Ze lijdt aan teldwang, smetvrees, controledwang, dwanggedachte en tikken. Dit uit zich bijvoorbeeld door de hele dag schoonmaken wat door corona alleen maar meer en meer wordt. In het verleden moesten de kinderen zich steeds verkleden als ze buiten waren geweest. Dat is er nu vanaf, maar nog steeds ziet ze vooral hoe vies de kinderen zijn in plaats van hoeveel plezier ze hebben. De dwang is in haar basisschooltijd ontstaan en komt voort uit een pestverleden. Met de dwanghandelingen heeft Lenny een veilige omgeving voor zichzelf gecreëerd. Lenny wil ontzettend graag meer van haar gezin kunnen genieten, leuke dingen met ze doen en niet meer constant bezig zijn met tellen en poetsen. Meer rust in haar hoofd zou voor iedereen binnen het gezin een verademing zijn.

Niels (25 jaar)
Basisschoolleraar Niels heeft sinds zijn 10e last van teldwang en controledwang, maar heeft het nog nooit aan iemand verteld. Het kost hem enorm veel energie om het verborgen te houden voor zijn omgeving, hij is dan ook altijd moe. Maar nu hij 25 is en een vaste relatie heeft, beginnen zijn leugentjes aan hem te knagen. Zo zegt hij bijvoorbeeld als ze samen weg gaan dat hij nog even naar het toilet moet. In werkelijkheid gaat hij niet naar het toilet, maar controleert hij dingen zoals sloten, wekker, alle stekkers en of de tv wel uit is. Op deze manier weet hij zijn dwang al jaren onder de radar te houden. De grootste droom van Niels is om een relaxt leven te leiden zonder dwanggedachten. Ook wil hij eindelijk zijn geheim kunnen vertellen en niet meer dagelijks hoeven liegen.

Venessa (39 jaar)
Deze moeder van vier (stief)kinderen heeft smetvrees en vermijdt alles wat met de dood te maken heeft. Vooral dit laatste beïnvloedt haar leven. Deze angst is ontstaan als op haar 20ste een dierbare overlijdt. Alles wat in contact is geweest met de dood, is besmet. Ze is bijvoorbeeld niet naar de begrafenissen van haar beide opa’s geweest. Haar ouders heeft ze al bijna twee jaar niet gezien omdat zij wel naar de begrafenis zijn gegaan. Ook met vrienden heeft ze steeds minder contact omdat de meesten met een sterfgeval te maken hebben gehad. Venessa wil dolgraag haar oude sociale leven weer oppakken, haar ouders knuffelen, haar vriendinnen omhelzen en mensen in huis ontvangen. Haar ultieme doel is op een passende manier afscheid nemen, mocht er ooit weer een sterfgeval zijn.

Meer informatie

Eva Reitsma
Algemene persvoorlichting

Programma

Levenslang met dwang?

Presentator

Jan Kooijman

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880