Anderhalf jaar na de geruchtmakende documentaireserie De villamoord, komt KRO-NCRV met De pompmoord opnieuw met een nauwgezette reconstructie van een spraakmakende groepsveroordeling. Op basis van de originele verhoortapes, het politiedossier en tientallen gesprekken met veroordeelden, (oud-)rechercheurs en rechtsdeskundigen laat De pompmoord zien hoe vier mannen opdraaien voor het doden van een jonge pompbediende in Warnsveld. Dit is de tweede docuserie in het dossier Onschuldig vast?, waarbij onderzoeksjournalisten van KRO-NCRV geruchtmakende zaken onder de loep nemen omdat politie, OM en rechterlijke macht mogelijk fouten hebben gemaakt.

Bekijk hier alvast de trailer

Hein Krombos, een van de vier veroordeelde mannen, vertelt in de driedelige documentaireserie hoe hij tijdens de verhoren destijds onder de druk is bezweken en een valse bekentenis heeft afgelegd. Op de verhoortapes is ook te zien dat hij bij zijn verklaring ‘geholpen’ wordt door de rechercheurs. Rechtspsycholoog Annelies Vredeveldt (VU) noemt de verhoren "agressief, manipulatief en suggestief”. Volgens haar kan iedereen zien dat de verklaringen volledig zijn gestuurd door de politie.

Jänis van Haut, dochter van (de inmiddels overleden) veroordeelde Godfried van Haut, vertelt in de serie hoe ze als kind altijd is weggehouden bij haar vader in de gevangenis. Nu wil ze eerherstel voor haar vader. Haar advocaat Paul Acda bereidt een herzieningsverzoek voor, om aan te tonen dat de bekentenissen vals zijn.

Ook werken meerdere oud-rechercheurs van het Pompmoord-team mee. Rechercheur Postema vertelt waarom er bij het eerste onderzoek naar de moord geen duidelijke verdachten in beeld kwamen: “We waren overal tegelijk aan het zoeken en dan gaat het alle kanten op’, zo blikt hij terug.

De moordzaak
In oktober 1985 wordt de toen 28-jarige Micelle, kassière van het Shell-tankstation aan de Rijksstraatweg in Warnsveld neergestoken. Ze wordt dood in haar auto bij het tankstation gevonden. Het politieteam dat zich destijds vastbeet in de brute moord heeft nooit iemand gearresteerd. Pas in 2002, 17 jaar na de moord, wordt de zaak heropend en veroordeelt het Gerechtshof uiteindelijk in 2004 vier mannen, nadat zij eerder waren vrijgesproken, alsnog. In hoger beroep krijgen zij straffen van 5 tot 8 jaar. Twee veroordeelden zijn intussen overleden.

Extra podcastserie: De Verhoorkamer
Aanvullend op De pompmoord brengt KRO-NCRV een zesdelige podcastserie uit: De Verhoorkamer. Hierin gaan oud-politierechercheurs en rechtspsychologen dieper in op de verhoortapes van De pompmoord. En behandelen vragen als: waarom beken je een moord die je niet hebt gepleegd? Gebeurt dit ook nu nog? En kan het mij ook gebeuren? (spoiler: ja, dat kan). De verhoorkamer is vanaf 10 maart beschikbaar via alle podcastapps.

De pompmoord is te zien op donderdag 2, 9 en 16 februari 2023 bij KRO-NCRV om 22.15 uur op NPO 2, en is vanaf donderdag 2 februari geheel te bingen op NPO Plus. 

Programma

De pompmoord

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880