Persbericht

A tomato tragedy vertelt het verborgen en hartverscheurende verhaal achter de tomaten-uit-blik die wij in Nederland eten. De bliktomaten uit onze de supermarkt komen voornamelijk uit het Zuiden van Italië en worden veelal geplukt door illegale arbeidsmigranten. Voor deze plukkers staat de tomaat symbool voor gevangenschap, onderdrukking en gebroken dromen.

Op zoek naar een beter leven
De jonge, veelal Afrikaanse mannen zijn op zoek naar een beter leven in Europa, maar komen terecht in een illegaal circuit waar ze niet meer uit kunnen ontsnappen. Terwijl ze hun dagelijkse, eentonige routine volgen vertellen ze over de schamele beloning, het harde werken, de schaamte en het gemis van vrienden en familie. 

De liefde voor de tomaat
Kiriko Mechanicus vertelt over de totstandkoming van haar afstudeerdocumentaire: “Ik wilde een ode brengen aan de tomaat, mijn lievelingsvrucht. Toen ik erachter kwam dat die voortkomt uit een vorm van onderdrukking, besloot ik om naar de plek te reizen waar de bliktomaten vandaan komen en te kijken wat er nog van mijn liefde overblijft.”

Die liefde voor de tomaat is terug te vinden in de persoon van de Italiaanse priester, die in de film vol passie zijn ultieme recept voor een tomaten-pastasaus deelt. Een pastasaus die, in contrast met de omstandigheden waaronder de tomatenplukkers moeten werken, een bittere bijsmaak krijgt.

Vervlogen toekomstdromen
Terwijl de tomaten met vrachtwagens naar alle uithoeken van Europa worden getransporteerd, krijgen de plukkers niet de mogelijkheid om te reizen. Uit gebrek aan geld en de juiste papieren, kunnen ze ook niet terug naar huis. De plukkers blijven hangen tussen twee continenten. Terwijl ze hun kratten vullen, vervliegen hun toekomstdromen.

A tomato tragedy is geregisseerd door Kiriko Mechanicus als afstudeerdocumentaire aan de Nederlandse Filmacademie in samenwerking met KRO-NCRV. Mechanicus won met deze film een Filmfonds Wildcard.

A tomato tragedy wordt op zaterdag 25 november in de Nacht van de Filmacademie om 23:55 uur door KRO-NCRV uitgezonden op NPO3.

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880