Persbericht

Jard Struik, Roosmarijn Wind en Bo Maerten in SpangaS seizoen 13

Datum: 2 sep 2019 om 18:15

Spangas groepsfoto 2019 (6)

SpangaS seizoen 13 trapt af op maandag 2 september met twee nieuwe leerlingen. Jard Struik en Roosmarijn Wind sluiten zich aan bij de populaire cast van SpangaS. Daarnaast speelt Bo Maerten een rol als stagiaire. Ook dit seizoen worden de leerlingen op de proef gesteld. ‘Waar sta jij voor?’ staat centraal en dit raakt elke leerling van het Spangalis. De leerlingen nemen je mee in hun dilemma’s en keuzes die uit deze vraag voortvloeien.

SpangaS gaat over vriendschap, liefde en het plezier tussen de leerlingen. Maar ook over verdriet en twijfel, iedereen heeft zijn eigen verhaal. Soms heb je nog geen idee waarin je gelooft, wat je belangrijk vindt of wat je kunt kiezen. Hoe ver ga je om je doel te bereiken of wil je juist terugkomen op een keuze die je ooit hebt gemaakt? Hoe zelfstandig wil Dylan bijvoorbeeld echt zijn en wat levert de strijd van leerlingen als Jip, Jackie, Maud en Filiz henzelf op? En hoe houdbaar zijn de overlevingstactieken van leerlingen als Otis en Elza?

Nieuwe karakters in SpangaS

Joris Poppink (Jard Struik) en Luna van Velzen (Roosmarijn Wind) zijn nieuw dit jaar. Joris is een cynische, pesterige jongen die vanwege een dwarslaesie in een rolstoel zit. Luna is een gevoelsmens met een positieve instelling. Mo Duurfort, gespeeld door Giorgio Sanches, is dit jaar uitgegroeid van bijrol tot hoofdrol. Hij klikt vanaf dag één met nieuwkomer Joris. Het docententeam wordt uitgebreid met stagiaire Sophie Bleeker, gespeeld door Bo Maerten. Sophie is 19 jaar en volgt een opleiding tot docent Nederlands.

SpangaS maakt maatschappelijke thema’s bespreekbaar

Ieder jaar is er aandacht voor het onderwerp pesten. Zo wordt dit seizoen een docent het slachtoffer van een pestactie. Kenmerkend voor SpangaS zijn de maatschappelijk relevante onderwerpen en taboedoorbrekende thema’s. In de afgelopen jaren ging het over transgender zijn, vluchtelingproblematiek, gezond leven, stille armoede, homoseksualiteit, Asperger en een burn-out hebben. Dit seizoen wordt er extra aandacht besteed aan onder meer discriminatie, milieu en duurzaamheid en leven met een (plotselinge) handicap.

SpangaS zet zich in tijdens de Week tegen Pesten 2019 van Zapp

Speciaal voor de Week tegen Pesten heeft SpangaS een pestverhaal ontwikkeld voor Instagram en YouTube. Vijf dagen lang kun je via Instastories volgen hoe een leerling ten prooi valt aan een pestactie: wie doet zoiets, hoe reageren de Spangalisten en hoe kan het pesten gestopt worden? De ontknoping van deze pesterij is te zien in een 360 graden video op het YouTube-kanaal van NPO Zapp. In een speciale SpangaS Talk praten we met betrokken SpangaS acteurs over het onderwerp pesten.

SpangaS online: unieke YouTube videocontent en award-winning website

SpangaS is dagelijks via YouTube, Instagram en via de website in contact met de fans van het programma. Op het YouTube kanaal worden exclusieve videoseries geplaatst, zoals de sneakpreviews, SpangaS react video’s en SpangaS Talks waarin we met de acteurs verder praten over onderwerpen en thema’s uit de serie. De website van SpangaS heeft dit jaar de Gouden SpinAward voor beste website ontvangen en een Zilveren Dutch Interactive Award.

SpangaS, vanaf maandag 2 september dagelijks om 18.20 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO Zapp. SpangaS: De Week Tegen Pesten, van maandag 23 tot en met vrijdag 27 september op de Instastories van NPO Zapp.

Website: www.SpangaS.nlYouTube: www.youtube.com/SpangaS Instagram: spangas_datzijnwij

Download hier de persmap

Meer informatie

Grace van de Klundert

Programma

SpangaS: de campus

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880