KRO-NCRV 2Doc: Het Wraakprotocol

Datum: 12 mrt 2018 om 21:00

Wraakgedachten hebben we allemaal wel eens, het verlangen om wraak te nemen op diegene die ons leed heeft aangedaan. Maar het blijft meestal bij een fantasie. Er zijn mensen bij wie dit gevoel zo sterk is dat ze een dreiging vormen voor zichzelf en voor hun omgeving. Het zijn wandelende tijdbommen.

Een nieuwe therapie ‘Het Wraakprotocol’ op basis van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) probeert bij mensen met extreem gewelddadig gedrag hun lust tot wraak uit te schakelen

In de documentaire Het Wraakprotocol volgen we oorlogsveteraan Brian (47) en Marian (62) die het wraakprotocol ondergaan. In verschillende bloedstollende sessies zien we hoe therapeut Herman Veerbeek die de therapie ontwikkelde, hen verleidt terug te keren naar hun meest traumatische momenten, de oorsprong van hun wraakgevoelens. Veerbeek gaat zelfs nog een stapje verder, hij laat hen in gedachten hun meest gewelddadige wraakfantasieën uitvoeren. Veerbeek is verbonden aan psychiatrische polikliniek De Waag.

Marian lijdt aan zeer hevige woedeaanvallen. Was haar woede eerst op haar moeder gericht, nu is haar dochter aan de beurt. Haar huisarts stuurde haar door naar therapeut Veerbeek.

Brian is gewelddadig en heeft sinds zijn militaire missie in Srebrenica mensen in elkaar geslagen. Nadat bij hem een traumatisch stress syndroom is vastgesteld heeft hij een PTSS therapie gevolgd, en is vervolgens bij Veerbeek terechtgekomen.

Na een aantal sessies krijgen Brian en Marian weer grip op hun gevoelens en beheersen wraakgedachten niet langer dag en nacht hun leven. De wraakgevoelens zijn ‘hanteerbaar’ geworden, Brian en Marian kunnen verder met hun leven.

Het Wraakprotocol is een film van Caspar Haspels en Jos Kuijer en geproduceerd door Amsterdamse Filmstichting in samenwerking met KRO-NCRV. De film is tot stand gekomen met steun van CoBO Fonds en Fonds 1818.

Het Wraakprotocol is te zien in filmtheaters vanaf 6 februari 2018

Première: dinsdagavond 6 februari     19.00 uur Utrecht CineMecdinsdagavond 13 februari                       19.00 uur Filmhuis Groningerforumvrijdagmiddag 16 februari                      15.00 uur Filmhuis Leidendinsdagmiddag 20 februari                    15.00 uur Filmhuis Den Haagdinsdagavond 27 februari                       19.00 uur Filmhuis Eindhoven Natlab

Bij alle vijf voorvertoningen is er na afloop van de film een nagesprek/discussie in aanwezigheid van therapeut Herman Veerbeek.

KRO-NCRV 2Doc: Het Wraakprotocol, maandag 12 maart 2018 21:00 uur bij NPO2

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880