KRO-NCRV 2Doc: Lief en leed op Parc Beaugarde

Datum: 30 apr 2018 om 21:00

Net buiten Culemborg ligt aan een meertje 'Parc Beaugarde'. Dit vakantieparadijs is de laatste jaren een toevluchtsoord geworden voor mensen in de verdrukking. Zij hebben vaak schulden, of zijn hun huis uitgezet, maar vooral zijn het mensen die snel een onderkomen nodig hebben vanwege een scheiding. In de documentaire 'Lief en Leed op Parc Beaugarde’ ligt de focus op laatstgenoemde groep.

Afgelopen zomer heeft documentaire-maker Hans Pool (bekend van de vele reisseries voor de VPRO) zijn zomervakantie doorgebracht op het park. Met zijn camera heeft hij een portret gemaakt van 5 mensen die allemaal met een eigen verhaal op het park terecht zijn gekomen. Er wordt een gevoelig beeld geschetst van de tragiek rondom scheiding. Dit park is geen uitzondering. In heel Nederland zijn er steeds meer parken te vinden met mensen in een soortgelijke kwetsbare positie.

Chalet nummer 65 is net bewoond door Saskia. Saskia, een hoogopgeleide arts, heeft haar echtgenoot verlaten. Met haar zoon van 14 loopt ze nog wat onwennig naar haar nieuwe onderkomen. Door een auto-ongeluk is het leven van Saskia in een stroomversnelling geraakt. Ze zat opeens thuis en had alle tijd om haar leven te overdenken. Ze raapte alle moed bij elkaar en besloot een stap te maken die al veel langer in haar hoofd speelde, ze verliet haar man. Heeft ze de juiste keuze gemaakt?

Iets verderop huurt Arie chalet nummer 240. Arie is vlak voor Kerst op Beaugarde terechtgekomen, nadat zijn vrouw hem vertelde verliefd te zijn op een ander. Enkel met zijn verjaardagscadeau in zijn armen, een grote kleurentelevisie, kwam hij op het park aan. Arie heeft het niet makkelijk. Elke ochtend vertrekt hij rond 6 uur van huis om als stratenmaker aan de slag te gaan. Hierdoor kan hij moeilijk voor zijn kinderen zorgen. Eens in de 2 weken zijn ze een weekend bij hem. Financieel is Arie in zwaar weer terechtgekomen. Door de hoge lasten sinds de scheiding, maakt hij weken van minstens 60 uur om alles te kunnen bekostigen. Op het park is Arie met open armen ontvangen en sindsdien beschouwt hij de bewoners als zijn familie.

Peter (70) en Nolda (73) van chalet 220 hebben elkaar juist pas ontmoet. Peter is op ‘Beaugarde’ terechtgekomen na zijn tweede scheiding. Met een koffer vol kleding kwam hij hier aan. Uit eenzaamheid is Peter gaan daten. Hij heeft via datingsite ‘Lexa’ zijn Nolda ontmoet. Nolda is weduwe, na jarenlang mantelzorg voor haar dementerende echtgenoot. Nolda wilde absoluut geen gescheiden man hebben. Toch hebben de twee elkaar gevonden en vieren nu elke dag samen hun liefde. Dan krijgt Peter te horen dat hij blaaskanker heeft.

Even verderop woont Jan met zijn hond Bo. Jan is hier 13 jaar geleden terechtgekomen: uiteraard na een scheiding. Jan is hele dag door aan het vissen op het platje voor zijn chalet. In een moeilijke fase van zijn leven kreeg hij een hernia, kwam thuis te zitten en begon iets te veel te drinken, waarop zijn vrouw hem op straat zette. Na deze traumatische periode hoeft het voor Jan niet meer zo. Sindsdien geen vrouwen meer voor Jan. Zijn ziel en zaligheid legt hij nu in zijn trouwe hond Bo en het vissen.

Tussen alle gescheiden Nederlanders op het park wonen ook gezinnen en gast-arbeiders uit Oost-Europa. Olga en Viktor van chalet 82 komen uit de Oekraïne en wonen hier met hun drie kinderen. Viktor werkt in de bouw, Olga naait bruidsjurken. Vanuit haar positie als bruidsjurken-naaister is ze een perfecte commentator van de liefde en leed die schuilgaan achter iedere chaletdeur op Parc Beaugarde.

Regie Hans Pool, geproduceerd door Hans Pool Film & TV-Producties in samenwerking met KRO-NCRV.

KRO-NCRV 2Doc: Lief en leed op Parc Beaugarde, maandag 30 april om 21.00 uur op NPO 2.

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880