KRO-NCRV 2Doc: Os Buul

Datum: 28 jun 2017 om 22:55

In mei 2014 staat het Brabantse dorp Budel (9000 inwoners) op zijn kop als de gemeente besluit 2000 vluchtelingen te gaan huisvesten. De voormalige legerplaats is de bestemming voor een permanente opvanglocatie. Het besluit, zonder inspraak van de omwonenden, doet de emoties hoog oplopen.
 
Filmmaker Ellen Davids gaat in KRO-NCRV 2Doc: Os Buul terug naar het dorp waar zij opgroeide en ze observeert de dagelijkse praktijk van vluchtelingenopvang en integratie in de kleine dorpsgemeenschap Budel-Cranendonck. De leefwereld in het dorp en die in het AZC grijpen in elkaar maar hoe maak je verbinding als je elkaars taal niet spreekt en iedereen bezig is met zijn eigen drukke leven?
 
Os Buul laat zien hoe ieder op zijn manier omgaat met verandering. We volgen Maartje, geboren en getogen in Budel, die regelmatig aan dorpsgenoten moet uitleggen waarom ze zich ze zich inzet voor de vluchtelingen op het COA. De ontheemde Kifle uit Eritrea krijgt tot zijn schrik een eenpersoons woning toegewezen terwijl hij wacht op gezinshereniging. Nedhal die uit Syrië vluchtte, woont met zijn familie in Budel. Hij gaat naar school en werkt als vrijwilliger op het AZC. Zijn ouders hebben last van heimwee. Ze willen graag aan het werk, maar hebben door het gebrekkige contact met Nederlanders grote moeite om de taal op te pikken.
  
Ellen Davids voelt zich verbonden met Budel, waar ze veel mensen kent. Het dorp is vluchtelingen gewend: in de jaren 50 bood de Nassau-Dietzkazerne onderdak aan vluchtelingen die voor hun leven moesten vluchten. Toen kwamen ze echter uit Hongarije en Indonesië. De huidige vluchtelingenproblematiek is complexer. Davids luistert naar de verhalen van zowel ‘Buullanders’ als nieuwkomers. Waar en hoe raken de werelden elkaar echt?
 
KRO-NCRV 2Doc: Os Buul is een film van Ellen Davids en is geproduceerd door Viewpoint Productions voor KRO-NCRV.  De film kwam tot stand met steun van het CoBO-fonds, VSBfonds, VluchtelingenWerk Nederland en Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.
 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880