KRO-NCRV 2Doc: Stand By Your President

Datum: 13 okt 2015 om 23:00

De van oorsprong Zeeuws-Vlaamse Sandra Roelofs ontmoet Mikheil Saakashvili tijdens haar studie in Straatsburg. Ze valt voor het charmeoffensief van de Georgiër, volgt hem naar de Verenigde Staten en later naar zijn geboorteland. Sandra Roelofs is erbij als, mede onder zijn leiding, de Georgische regering wordt afgezet tijdens de Rozenrevolutie van 2003, bij zijn inauguratie als president en tien jaar later bij zijn verkiezingsnederlaag. Een nederlaag die te maken heeft met foto’s van martelingen in Georgische gevangenissen en toenemende corruptie van de zittende regering. 

Regisseur Ineke Smits volgt Sandra Roelofs tijdens haar laatste jaar als first lady van Georgië. Ondersteund door archiefmateriaal vertelt ze over de liefde voor haar man en zijn land, over hoe de macht hem veranderde, over hun gezinsleven en over de pijn van hun fysieke scheiding. We zien Sandra  in Georgië bij publieke optredens, met haar man en kinderen in promotiefilmpjes en bij haar ouders in Terneuzen waar ze terugkijkt op een bevlogen leven en huwelijk. Ook Mikheil Saakashvili komt veel in beeld. Pijnlijk duidelijk is zijn langzame transformatie van een bevlogen idealist tot een gladde machtspoliticus.

Stand By Your President van regisseur Ineke Smits is een samenwerking van NCRV en producent IDTV Docs. De film is mogelijk gemaakt door een bijdrage van CoBO, het Nederlands Filmfonds en het Mediafonds. 

NCRV 2Doc: Stand By Your President, dinsdag 13 oktober om 23.00 uur op NPO 2.

(Deze documentaire stond aanvankelijk gepland voor 19 augustus maar is verplaatst.) 

 

 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880