KRO-NCRV 2Doc: Vandaag kopen we een Vliegtuig

Datum: 31 aug 2015 om 20:25

Onthullend overzicht van de bizarre gebeurtenissen rond de aanschaf van de JSF

Het ontwikkelen van de Joint Strike Fighter is het grootste en kostbaarste internationale defensieproject aller tijden. Naar verwachting zal het project wereldwijd een kleine 1,4 biljoen dollar gaan kosten. De Koninklijke Luchtmacht raakt in 1994 min of meer toevallig betrokken bij het project.  Het zet een beweging in gang die de gemoederen in Nederland hoog doen oplopen. NCRV 2Doc: Vandaag kopen we een Vliegtuig geeft een onthullend overzicht van de bizarre en gebeurtenissen rond de aanschaf van het JSF-gevechtsvliegtuig.

Regisseur Robert Oey legt het proces achter dit enorme project bloot, dat nu al meer dan 20 jaar voortduurt. Vandaag kopen we een Vliegtuig toont de verwondering over de zin- en onzin die er over dit project naar buiten is gebracht en over het grenzeloze opportunisme van de politiek. Dat een ambitieus project als dit in Nederland zo vaak uitloopt op een teleurstelling mag na het zien van deze film geen verrassing meer zijn.  Kamerleden die zich onvoldoende geïnformeerd weten, onenigheid tussen de verschillende krijgsmachtdelen (luchtmacht, landmacht en marine) en een industrie die toch weer geholpen wordt door de overheid. En ontelbare deskundigen die zich, al dan niet geleid door verborgen agenda’s, uitlaten over de verschillende vliegtuigen die met elkaar vergeleken moeten worden.

Vandaag kopen we een Vliegtuig is een film van regisseur Robert Oey en Zeppers film, mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van CoBO.

NCRV 2Doc: Vandaag kopen we een Vliegtuig, maandag 31 augustus, NPO 2, 20.25 uur
 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880