In een openhartig gesprek in College Tour vertelt Ireen Wüst over haar kinderwens: “Sommige dingen wil je al je hele leven. Daar is een kinderwens er een van. Hoe mooi zou het dan zijn als je je eigen kinderen mag hebben? Dat zou voor mij meer wegen dan die gouden plakken.” Het hele interview met Ireen Wüst in College Tour is zondag 15 mei om 20.20 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.

Twee maanden nadat ze definitief afscheid heeft genomen van de schaatssport, vertelt de meest succesvolle Nederlandse Olympiër aller tijden over de hobbels die zij heeft moeten nemen op haar weg naar sportief succes. Het resultaat is een bijzonder gesprek over haar depressies, haar worsteling met haar seksuele geaardheid en het persoonlijk verdriet na de dood van Pauline van Deutekom. Daarnaast vertelt Wüst in College Tour over haar plannen voor de toekomst. 

De knuffel met Poetin
De meest succesvolle Olympische Spelen uit de carrière zijn voor Wüst ongetwijfeld de winterspelen in Sotsji, maar een moment haalt de geschiedenisboeken: haar knuffel met president Vladimir Poetin. Vlak voor haar huldiging staat de kersverse winnares van het goud op de drie kilometer plots oog in oog met de Russische president. Wat volgt is een omhelzing waar ze tot op de dag van vandaag met pijn in haar buik op terugkijkt. “Je beseft op dat moment ook niet helemaal wat er aan de hand is. Nu had ik toch iets anders gedaan. Ik had liever gehad dat ik hem niet had gezien. Het overkomt je gewoon. Later besef je pas wie er eigenlijk langs is gelopen.” 

Wat ging er mis bij de ploegenachtervolging?
Met haar zes gouden plakken, gewonnen op vijf verschillende winterspelen, schreef Wüst afgelopen februari Olympische geschiedenis. Ze is de eerste wintersporter ooit met gouden medailles op vijf verschillende Spelen. Maar het was niet alleen maar goud dat er blonk in China. Op het onderdeel ploegenachtervolging moest de Nederlandse equipe genoegen nemen met een bronzen medaille. In College Tour rekent Wüst voor eens en voor altijd af met het beeld dat dat teleurstellende resultaat vooral te wijten was aan haar onwil om met het team te trainen. “Ik heb me er niet zo veel van aangetrokken, omdat ik wist dat het niet waar was. Ik heb juist met Irene Schouten heel veel gesproken over het feit dat we vonden dat we te weinig centraal trainden. Wat heb ik gedaan? Ik ben zelf afspraken gaan maken met Irene, Melissa en Marijke om bij hen te gaan trainen. Zonder bondscoach. Op eigen houtje.” 

College Tour, zondag 15 mei om 20.20 uur bij KRO-NCRV op NPO 2

Meer informatie

Irene van Noort
Algemene persvoorlichting

Programma

College Tour

Presentator

Twan Huys

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880