Persbericht

Maandelijkse energierekeningen die honderden euro’s zijn gestegen, torenhoge prijzen voor de dagelijkse boodschappen. Ruim 800.000 mensen in ons land leven in armoede en voor steeds meer Nederlanders wordt het lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Kinderen gaan zonder ontbijt naar school en geld voor een nieuwe fiets of de contributie voor de sportclub is er niet meer. Daarom komen van maandag 15 tot en met zondag 28 mei radiopresentatoren van KRO-NCRV in actie voor mensen in financiële nood met het initiatief Lief gebaar. In hun programma’s op radio en online bespreken de dj’s wat het betekent om in armoede te leven en initiëren zij acties om iets te doen voor mensen die het nodig hebben.  

Iedereen in ons land moet gelijke kansen en mogelijkheden hebben”, licht KRO-NCRV-dj Emmely de Wilt het initiatief toe. “Wij willen daarom met Lief gebaar onze luisteraars aan het denken zetten over wat zij zelf kunnen doen om mensen in armoede te helpen. Het is toch eigenlijk te gek dat het ene gezin vier keer per jaar op vakantie gaat, terwijl een paar straten verderop een ander gezin moet leven van een paar tientjes per week voor alle boodschappen. We maken niet alleen door alle aandacht in onze programma’s het onderwerp armoede twee weken lang bespreekbaar, maar samen met onze luisteraars gaan we echt wat doen, we komen in actie. Zo maken we met onze luisteraars de wereld van morgen liever.”  

Op alle zenders met acties en aandacht
In de actieperiode in mei besteden radioprogramma’s van KRO-NCRV op alle radiozenders aandacht aan het initiatief Lief gebaar. Een selectie:

  • In Het oor wil ook wat (NPO Radio 2) gaat Emmely de Wilt menstruatieproducten inzamelen, want menstruatie-armoede is een veelvoorkomend probleem onder vrouwen.
  • Gijs Staverman (Gijs 2.4, NPO Radio 2) gaat met luisteraars speelgoed inzamelen voor de speelgoedbanken in ons land.
  • Andrea van Pol en Hans Smit (De ochtend, NPO Radio 4) roepen luisteraars op om kaartjes voor klassieke concerten weg te geven aan mensen die graag genieten van klassieke muziek, maar geen geld hebben voor de vaak prijzige tickets.  
  • De staat van Stasse (NPO Radio 2) is elke avond het epicentrum. Hier komen twee weken van maandag tot en met donderdag tussen 20 en 22 uur alle lieve gebaren van luisteraars en presentatoren samen. 

Naast de radioprogramma’s doet ook het dagelijkse KRO-NCRV programma BinnensteBuiten (NPO 2) mee aan het initiatief Lief gebaar. Het volledige overzicht van alle programma’s is te vinden op KRO-NCRV.nl/liefgebaar.  

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880