Wekelijks juichen honderdduizenden voetbalfans hun club toe. Staan te springen als er gescoord wordt of te balen als er een tegengoal valt. Mannen, vrouwen, van hoogbejaard tot kleuters De liefde voor de club verbroedert. Maar homoseksualiteit en voetbal, dat blijft een ingewikkelde combinatie. Spreekkoren over de tegenstander of scheidsrechter met termen als vuile flikker of tyfushomo zijn regelmatig te horen. En zeker als je jong bent en nog bezig bent met het ontdekken van je eigen identiteit, dan kunnen zulke homofobe spreekkoren ervoor zorgen dat je je niet veilig voelt op de tribune. Gelukkig lijkt er langzaam iets te veranderen, mede door de inzet van LHBTIQ+ voetbalsupporters zelf. Zoals de Roze Règâhs bij ADO Den Haag en de Roze Kameraden bij Feyenoord. De nieuwe KRO-NCRV serie De roze supporters (vanaf maandag 16 mei op NPO 3) volgt in vier afleveringen een aantal van deze voetbalfans in hun pogingen om homofobie uit de voetbalstadions te bannen. Een strijd die gestreden moet worden, ondanks alle tegenwerking en intimidatie. Met De roze supporters wil KRO-NCRV voetballiefhebbers inspireren om geen enkel onderscheid te maken op de tribunes, maar alleen te kijken naar de gemeenschappelijke kleur van je voetbalhart.

In de landen om ons heen is een regenboogsupportersvereniging al jaren heel gewoon, maar toen de Roze Règâhs in 2013 lieten weten dat ze zo’n fanclub voor hun club wilden oprichten, waren ze de eerste van ons land. Net als alle andere supporters staan ze voor hun club, hebben ze een groengeel hart. Met een regenboograndje! Ron is een van de oprichters van de Roze Règâhs en al meer dan vijftig jaar fanatiek ADO-supporter. De oprichting verliep niet zonder tegenslag, vooral bij de harde kern van de club. Toen ex-hooligan Maron daarover hoorde, besloot hij in actie te komen. Hij was lid van de harde kern én hij valt op mannen. Zijn bemoeienis met de Roze Règâhs zorgde voor de omslag en niemand bij ADO kan inmiddels meer om de supportersvereniging heen. Op allerlei plekken in het stadion wordt de groengele voetbalsjaal gedragen, met als opdruk 100% voor ADO Den Haag – 100% tegen homofobie. En bij incidenten met homofobe spreekkoren neemt ADO tegenwoordig zelf contact op met het bestuur van de Roze Règâhs om te bespreken welke actie zij denken dat nodig is.

Na acht jaar de enige te zijn geweest in Nederland vinden de Roze Règâhs dat het tijd wordt dat alle profclubs in ons land een ‘roze’ supportersvereniging krijgen en ze benaderen verschillende LHBTIQ+ supporters. Feyenoord-fan Paul is meteen enthousiast. Hij verzamelt een groep andere ‘roze’ Feyenoordsupporters om met hulp van de Roze Règâhs een eigen vereniging op te richten. Roze Règâh Ron: “Wij geven een voorzet, en als de Feyenoordjongens ‘m inkoppen, dan hebben we een tweede LHBT supportersvereniging in Nederland.”

Maar de harde kern van Feyenoord laat luid en duidelijk horen dat ze het volstrekt niet zien zitten, zo’n aparte supportersvereniging. Paul doet zelfs aangifte wegens de doodsbedreigende teksten die geklad werden op zijn Rotterdamse sportschool en poging tot brandstichting. En het bestuur van Feyenoord grijpt niet in. Maar de Roze Kameraden en hun nieuwe vrienden van de Roze Règâhs zijn vastbesloten: de acceptatie voor LHBTIQ+’ers op de tribunes en in de voetballerij moet doodnormaal worden! Bij Feyenoord, bij alle andere Nederlandse profclubs en daarbuiten.

De KRO-NCRV documentaireserie De roze supporters, een productie van De Coproducent, wordt vanaf maandag 16 mei vier dagen achterelkaar uitgezonden op NPO 3.  De publieke omroep is er voor alle Nederlanders. Onder de noemer De ander zien, jezelf zijn komen de gehele maand mei racisme, discriminatie en diversiteit bij de NPO extra onder de aandacht op televisie, radio en online.

De roze supporters, vanaf maandag 16 mei bij KRO-NCRV om 22.15 uur op NPO 3

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880