KRO-NCRV's De Verwondering: Anne Dijk

Datum: 10 jan 2021 om 08:25

In het KRO-NCRV-programma De Verwondering ontvangt Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen, weg van de waan van de dag, toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

Anne Dijk groeit op als domineesdochter. De hang naar spiritualiteit zit er bij haar al vroeg in: tijdens haar middelbare schooltijd is zij één van de weinigen die meedoet aan een kloosterretraite.

Ze gaat religie en levensbeschouwing studeren in Amsterdam, helemaal niet met het idee dat ze op zoek is. Op het moment dat ze zich realiseert dat ze gelooft in een schepper en ervan overtuigd is dat Mohammed een profeet is van God, komt het besef dat ze daarmee moslim is geworden.

Dat betekent niet dat ze direct een hoofddoek gaat dragen. Dat is een verlangen dat langzaamaan steeds sterker wordt. Ze stelt zich het dragen van haar hoofddoek voor als een continue omarming van God, alsof ze een aura van barmhartigheid om zich heen draagt.

Anne Dijk ziet dat veel mensen moslims en de islam alleen via de media kennen. Hoewel ze snapt dat veel moslims zich vaak weggezet voelen en geen zin meer hebben in dialoog, vindt zij het te belangrijk om toch steeds opnieuw verbinding te zoeken met mensen die geen moslim zijn. Zelf heeft ze een hele inclusieve beleving van haar religie, ze gelooft dat er meerdere wegen naar Mekka en Rome leiden.

Geloven is werken, ervaart Anne Dijk, het is heel veel dóen. Niet omwille van een beloning, maar om je ego te overwinnen en zo dichter bij het goddelijke te komen. Er zijn momenten dat ze een diepe dankbaarheid en tevredenheid ervaart, dan voelt ze dat ze er dichtbij is.

Haar grootste verlangen is om een islamitisch klooster te stichten waar mensen deze vrede en stilte kunnen ervaren en kennis opdoen.

De Verwondering, zondag 10 januari om 08.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

De verwondering

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880