KRO-NCRV’s De Verwondering: Anouk Dorfmann

Datum: 13 dec 2020 om 08:25

In het KRO-NCRV-programma De Verwondering ontvangt Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen, weg van de waan van de dag, toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

Anouk Dorfmann voelde als kind al een sterke verbondenheid met het jodendom. De muziek, het eten en de culturen spraken tot haar verbeelding. Als dochter van een joodse vader en een niet-joodse moeder had ze echter altijd het gevoel er niet helemaal bij te horen. Toen ze er op achtjarige leeftijd achter kwam dat ze officieel niet joods was, begon een lange zoektocht naar haar identiteit. Ze bleek zich geroepen te voelen tot een vroom joods leven, en is sinds enkele jaren orthodox joods na een lang en moeizaam bekeringsproces. Als theatermaakster en zangeres reflecteert Dorfmann nu op haar zoektocht, en de tegenslagen op haar pad.

Het is de tijd van Chanoeka, het feest van de bevrijding van de heilige tempel in Jeruzalem en het wonder dat de kandelaar bij de herinwijding acht dagen lang bleef branden. Het feest symboliseert het openlijk uitkomen voor de joodse identiteit. De kaarsen worden namelijk bij voorkeur buiten, of anders binnen voor het raam aangestoken, zodat iedereen het licht kan zien. Het zal geen verbazing wekken dat deze thematiek van uitkomen voor je joodse identiteit vele parallellen heeft met het leven van Anouk Dorfmann.

De Verwondering, zondag 13 december om 08.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

De verwondering

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880