KRO-NCRV’s De Verwondering: Jan Kortie

Datum: 24 jan 2021 om 08:25

In het KRO-NCRV-programma De Verwondering ontvangt Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen, weg van de waan van de dag, toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.

Jan Kortie is stembevrijder. Hij weet mensen te verleiden om met al hun spanningen en emoties te zingen, waardoor er vrijheid en vreugde ontstaat. Met zijn opgewekte benadering van zingen brengt hij mensen dichter bij hun eigen stem.

Het vinden van zijn eigen stem was voor Jan zelf geen gemakkelijk proces. Als afgestudeerd econoom stond hij enkele jaren voor de klas. Hoewel hij dit met veel plezier deed, voelde hij toch dat hij niet op zijn plek was. Toen hij in een therapiesessie de vraag kreeg wat hij had willen worden als kleine jongen, herinnerde hij zich een jeugdfantasie waarin hij een gigantisch koor dirigeerde. Door het vertellen van deze jongensdroom realiseerde hij zich dat dit zijn roeping was: mensen verbinden door muziek en zang. Enkele jaren later besloot hij zijn baan op te zeggen en aan de slag te gaan als stemtherapeut, wat hij later stembevrijder zou gaan noemen.

Hij wil mensen leren om naar buiten te komen met alle muziek die er in ze leeft, zowel de mooie als de lelijke. Juist dáár is eenheid en verbinding te vinden. Bewust in het hier en nu zijn is daarbij van groot belang: “Je kan maar één noot tegelijk zingen. Lukt het je om helemaal bij deze ene noot te zijn?” 

De Verwondering, zondag 24 januari om 8.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

De verwondering

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880