De wooncrisis drijft starters en jonge gezinnen uit de Randstad steeds vaker naar de provincie, waar ze meer huis voor minder geld krijgen. De jongeren die daar wonen willen er ook graag een huis maar voor hen is het veel moeilijker een betaalbare woning te vinden. In KRO-NCRV Kruispunt Randstedelingen en Achterhoekers over wonen in de provincie.

Escape to the country
Floris en Linda en hun twee jonge kinderen groeiden uit hun Utrechtse bovenwoning. Maar een gezinshuis in de stad was voor hen volstrekt onbetaalbaar. Ze weken uit naar Drenthe en vonden een huis met een tuin in Roden. Ze genieten volop van de ruimte, al beseffen ze ook dat zij staan voor ‘mensen met geld uit de Randstad’, die lokale woningzoekers overbieden op de toch al krappe huizenmarkt.

De Beltrum-methode
Het dorpje Beltrum (3000 inwoners) in de Achterhoek gaat de woningcrisis op een slimme manier te lijf. Zowel jong als oud heeft hier het heft in eigen hand genomen en bouwde via het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) hun eigen huizen. De ouderen nemen daarnaast nóg een opmerkelijk besluit: hun gezinswoningen verkopen ze aan Beltrumse jongeren. Zonder makelaar, zonder Funda.  Zo wonen Johnny en Thea te Loeke sinds een jaar in ‘De Nieuwe Jena’, een woonproject van ouderen die zelf hun duurzame, levensloopbestendige woning lieten bouwen. Hun oude huis verkochten ze aan een jong gezin met twee kinderen. ‘Het raakte ons dat de jeugd hier zo moeilijk aan een huis komt. Wij gunden ze een eigen plek’, zegt Thea. Daarvoor lieten zij en Johnny het bieden en overbieden op hun huis graag passeren.

Een straat vol vrienden
Brent Nijhuis (29) en zijn vrienden bouwden, net als Johnny en Thea, hun eigen huis. Hij woont nu in een straat met een groep die elkaar kent van het jaarlijkse bloemencorso, de plaatselijke voetbalclub, de lagere school. Inmiddels is de eerste baby geboren, een nieuwe generatie. Hoe zal de woningmarkt zich voor hen ontwikkelen?Kruispunt, maandag 8 november om 23.05 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Meer informatie

Sem Kaptein

Programma

Kruispunt

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880