Social media beïnvloedt ons dagelijks leven. Mensen voelen zich bijna gedwongen om altijd online te zijn. We zijn gekluisterd aan onze smartphone. We facebooken,  twitteren, appen, we communiceren ons suf.  Veel mensen hebben hun hele leven in  hun telefoon zitten. Uit onderzoek blijkt dat voor meer dan 100.000 volwassenen is internet een verslaving; onder jongeren is een op de zes verslaafd. In Kruispunt aandacht voor de dwingende cultuur rond social meda.

De technologie gaat veel sneller dan wij kunnen bijbenen, stelt Marli Huijer, filosofe en Denker des Vaderlands. Een mens heeft ook rust nodig, maar door onze smartphone zijn we 24/7 bereikbaar en beschikbaar. Huijer maakt zich zorgen over het ‘echte’ gesprek tussen mensen. Volgens Huijer gaat alles via berichtjes, studenten zijn al bang om telefoongesprekken te voeren.  Als we dat wezenlijke contact kwijtraken raken we het sociale in onze samenleving kwijt. Dan zijn we wel met z’n allen verbonden op internet maar in de praktijk vaak erg eenzaam.

70 tweets per dag was voor Jasper geen enkel probleem. Het gaf hem een gevoel van erkenning: hoe extremer de tweet hoe meer reacties hij kreeg. Dus dat werd een vicieuze cirkel. Begin van dit jaar besluit Jasper  te stoppen.

Jos, Jort, Linda en Jonne, een vriendengroep uit de Randstad, ontwikkelden de campagne `bewust `offline, met een Bewust Offline box: een houten kistje waarin telefoons en iPads opgeborgen worden om ongestoord te kunnen praten. Ze zijn niet tegen internet, ze hebben ook een smartphone. Maar ze stellen wel de vraag; zijn we gelukkiger als we altijd online zijn?’

Kruispunt,  zondag 7 februari om 23.05 uur op NPO 2
 

Meer informatie

Sem Kaptein

Programma

Kruispunt

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880