Kruispunt: De crisis voorbij

Datum: 22 nov 2015 om 23:05

NS Publieksprijswinnaar Joris Luyendijk is a.s. zondag te gast in Kruispunt. Is de crisis echt voorbij? Luidt het thema van deze uitzending.

Er lijkt niet veel veranderd na de wereldwijde economische crisis, veroorzaakt door de banken. ABN-AMRO gaat na alle ophef toch gewoon naar de beurs, zij het wat later dan gepland. En bankiers zeggen het zelf: ze worden door hebzucht gedreven. Dat bleek onlangs uit het Nationaal Salaris Onderzoek. Kruispunt vraagt zich af: hebben we geleerd van de crisis of kan het zomaar weer gebeuren dat ons financiële systeem instort?

Kruispunt bezoekt het epicentrum van alle ellende: de City in Londen, waar het rauwe bankenkapitalisme heerst. In de Nederlandse kerk, midden in de City, zijn we aanwezig bij de presentatie van de Engelse uitgave van de bestseller van Joris Luyendijk: Swimming with Sharks. My journey into the world of bankers. Luyendijk vraagt zich af of de oorzaken van de crisis van 2008 zijn weggenomen, ‘of is de financiële wereld nog altijd een tijdbom in het hart van onze samenleving?’

Dominee Joost Roselaers van de Nederlandse kerk heeft nogal wat bankiers onder zijn gehoor. Denkt hij dat de moraal veranderd is na de crisis? En wat is eigenlijk onze eigen rol en verantwoordelijkheid?

Ook  Femke Halsema en econome Esther Mirjam blikken in Kruispunt terug op de crisis en de lessen die we daaruit zouden moeten trekken.

Kruispunt, 22 november om 23.05 uur op NPO 2
 

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

Kruispunt

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880