Persbericht

Kruispunt: De droom van een arts

Datum: 4 okt 2015 om 23:05

Eén landelijk centrum voor kinderkanker. Het is jarenlang een droom geweest van kinderoncologen en de Vereniging Ouders, Kinderen & Kanker. In afwachting van de nieuwbouw is het Prinses Máxima Centrum eind vorig jaar van start gegaan in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Kruispunt volgde de afgelopen twee jaar een van de drijvende krachten achter dit bijzondere ziekenhuis, kinderoncoloog Rob Pieters en brengt zondag 4 oktober (23.05 uur, NPO 2)  een  uitzending over het reilen en zeilen in dit unieke centrum.

Vertrouwen
Twee kale jongetjes met aan hun neus een buisje voor sondevoeding, racen met stepjes door de gang. In de hal van het Prinses Máxima Centrum komen ze een lotgenootje tegen. Ze vragen: “Wil je mee steppen?” Het jongetje: “Zo meteen, als mijn voetjes geen pijn meer doen.” Een van de steppende jongetjes is Fady Ghorgy (5). Hij heeft neuroblastoom, een zeldzame vorm van kinderkanker. Dapper ondergaat hij de behandelingen waarvoor hij met zijn ouders uit Rotterdam komt. De dagen in het ziekenhuis duren lang vooral omdat Fady voor veel onderzoeken niet mag eten. Zijn moeder blijft altijd bij hem slapen. Zijn vader probeert naast de ziekenhuisbezoeken nog te werken en het huishouden draaiende te houden. Hij heeft veel vertrouwen in de artsen van het Prinses Máxima Centrum. “Maar ik ben bang voor het leven van mijn zoon.”

Overlevingskans
Zeven jaar en honderden vergaderuren heeft het gekost voordat het  Prinses Máxima Centrum zijn deuren kon openen. De academische ziekenhuizen waren terughoudend hun eigen afdelingen kinderoncologie op te geven. Maar Rob Pieters en de zijnen hielden dat ene doel voor ogen: het verhogen van de overlevingskans van kinderen met kanker. Door behandeling en onderzoek op een plek te concentreren zou die kunnen stijgen van 75 naar 90 procent. Pieters: “Wij hebben ons de vraag gesteld: Waar zou je je eigen kind laten behandelen?” Het antwoord op die vraag is inmiddels geen droom meer. Nu nog in de tijdelijke huisvesting, in 2017 in een gloednieuw centrum voor alle kinderen met kanker.

Kruispunt, zondag 4 oktober 23.05 uur, NPO 2

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

Kruispunt

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880