Persbericht

Kruispunt: De ongemakkelijke waarheid

Datum: 31 jan 2016 om 23:05

In Kruispunt twee plaatsen in het noorden van Nederland, die in een andere fase zitten rondom de vluchtelingenopvang. Wilfred Kemp bezoekt het Groningse dorp Grootegast, dat zich opmaakt voor een informatiebijeenkomst over een AZC voor 500 vluchtelingen. Ook een bezoek aan station Emmen, waar sinds september 2015 meer dan 100 vrijwilligers uit 20 kerkgemeenschappen dag en nacht vluchtelingen opvangen en begeleiden naar de opvanglocatie in ter Apel.

Veel mensen hebben een mening over de opvang van vluchtelingen. De discussie wordt na de gebeurtenissen in Keulen steeds feller gevoerd. Emoties lopen hoog op in verschillende gemeenten, en de onrust rondom informatiebijeenkomsten over vluchtelingenopvang groeit.  De ongemakkelijke waarheid is dat met de vluchtelingen ook andere normen en waarden ons land binnenkomen. Bijvoorbeeld als het gaat om de verhouding tussen mannen en vrouwen en de houding ten aanzien van homoseksuelen. Dat verdeelt Nederland, dus hoe moeten we omgaan met de ongemakkelijke waarheid? Ook in Emmen wordt deze vraag gesteld. Coördinator Harry Haan ziet dat sinds de gebeurtenissen in Keulen het moeilijker wordt om vrijwilligers te krijgen. Zelf twijfelt hij ook wel eens, maar op het moment dat de vluchtelingen binnenkomen zet hij de knop om.

Kemp gaat verder te rade bij schrijver/columnist Bas Heijne, die net als veel mensen worstelt met de ongemakkelijke waarheid. Maar hij zegt ook: ‘Vluchtelingen die helder gestelde morele regels bewust overtreden, verspelen hun recht op asiel.’

Kruispunt,  zondag 31 januari om 23.05 uur op NPO 2
 

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

Kruispunt

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880