Persbericht

Kruispunt: Glaasje Vieux

Datum: 11 feb 2018 om 22:35

Drank associëren we vaak met gezelligheid. Maar 55-plussers grijpen juist steeds vaker naar de fles om een leegte op te vullen. Na het overlijden van een partner of verlies van een baan. Een op de drie ouderen drinkt elke dag. Het begint vaak onschuldig met een glaasje tijdens het koken, bij het diner, maar later ook overdag. In Kruispunt vertellen Gerrie, Dina en Wim openhartig over hun alcoholverslaving en hoe moeilijk het was de schaamte te overwinnen en uiteindelijk de stap te zetten om hulp te zoeken.

Voor Gerrie (74) begonnen de problemen toen ze na 48 jaar huwelijk haar man verloor. De eenzaamheid vloog haar aan, met name in het weekend. Het begon sluipend met een paar glaasjes wijn, maar het eindigde met een hele fles. Elke dag ging ze om drie uur naar de winkel om een nieuwe fles te kopen, die op te drinken en naar bed te gaan. Dag in dag uit. Ze kon niet zonder. Haar dochter zag het met lede ogen aan en greep in. Gerrie belandde in een ontwenningskliniek. Tegenwoordig gaat ze één keer per week naar een herstelgroep voor 55 plussers waar ze met lotgenoten praat. De drank heeft haar niet meer in zijn greep.

Wim (64) was altijd al een stevige drinker die hield van een biertje in de kroeg na het werk, maar het werd een echte verslaving toen zijn vrouw plotsklaps overleed en hij alleen de zorg had voor drie kinderen. Hij dronk weliswaar alleen ’s avonds, maar op het werk begon het op te vallen dat hij vaker ziek was of met een kater op kantoor kwam. Uiteindelijk raakte hij door de drank zijn baan kwijt, maar hij ging door met drinken. Het was uiteindelijk zijn familie die hem voor het blok zette: of je kiest voor ons, of voor de drank. Dat was voor Wim het signaal om er definitief mee te stoppen.

Dina (65) werd vroeger in het dorp noemden dikke Dina genoemd. Na een maagverkleining vlogen de kilo’s eraf en ze genoot van de positieve aandacht. Ze ging veel uit en alcohol bevrijde haar van haar angsten. Ze dronk op een avond met gemak acht of negen glazen. Toen haar vriend er commentaar op had begon het stiekeme drinken. Uiteindelijk kreeg ze zoveel lichamelijke klachten van de drank dat ze besloot hulp te zoeken en te stoppen. Vier jaar lang ging er geen druppel in tot haar vriend overleed.Kruispunt, zondag 11 februari om22.35 uur op NPO 2.

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

Kruispunt

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880