Kruispunt: Hollandse meester

Datum: 10 dec 2017 om 23:10

Na de voor haar desastreus verlopen presidentsverkiezingen slaat Hillary Clinton het boek weer open dat haar al eerder door een donkere periode in haar leven geholpen heeft: ‘Eindelijk Thuis’, van de Nederlandse priester Henri Nouwen (1932-1996). ‘Een reddingsboei’, noemt ze het in haar boek ‘What Happened’, dat onlangs in Nederlandse vertaling verscheen. In Kruispunt legt Clinton uit wat Nouwen haar geleerd heeft.  Kruispunt gaat op zoek naar de boodschap van de ‘onbekende bekendheid’ Henri Nouwen.

‘Henri wie?’, zullen veel Nederlanders denken. Henri Nouwen is hier niet zo bekend maar in Amerika geldt hij als een van de grote spirituele denkers van de twintigste eeuw, een icoon. Nouwen was professor aan de prestigieuze universiteiten Yale en Harvard, maar liet op zijn 56ste zijn succesvolle carrière achter zich, om zich in Canada te wijden aan de zorg voor zwaar gehandicapte jongeren. Hij schreef in zijn leven veertig boeken die in dertig talen werden vertaald. Wereldwijd zijn er meer dan 8 miljoen van verkocht. Zijn bekendste boek ‘Eindelijk Thuis’ gaat wereldwijd jaarlijks nog steeds tienduizenden keren over de toonbank. Zijn worsteling met depressies, zijn kwetsbaarheid, zijn gebrokenheid, hij schreef het allemaal op. Een vriend van hem zegt: ‘Henri maakt dat je je kunt verzoenen met je eigen imperfectie.’

Henri’s broer Laurent (73) is nog elke dag bezig met het erfgoed van zijn broer. Na diens dood stopte hij met zijn werk als (top)advocaat en richtte de Henri Nouwen Stichting op. Hij haalde zijn vrachtwagenrijbewijs en bracht jarenlang hulpgoederen naar Oekraïne, waar hij nog steeds regelmatig komt. Hij onderhoudt contacten met vrienden en bekenden van Henri over de hele wereld. ‘Henri wist een diepe snaar te raken bij mensen. Hij toonde zijn kwetsbare kant in zijn boeken; daarin zat zijn kracht vermoed ik. Lezers vonden herkenning. Hij was er diep van doordrongen dat ieder mens breekbaar is, eenzaamheid kent en liefde nodig heeft.’ Laurent organiseert elk jaar de Henri Nouwenlezing, Kruispunt volgt hem bij de voorbereidingen in de Janskerk in Utrecht.

In Amerika zijn studenten nog steeds bezig met Nouwens’ spirituele erfenis. Op verschillende universiteiten worden colleges gegeven over zijn werk. Ook worden er regelmatig conferenties belegd waar Nouwen-kenners en –fans bij elkaar komen. Wat maakt Nouwen overzee zo populair? Begin november bezocht Kruispunt een Henri Nouwen conferentie aan de universiteit Yale.  We spraken er onder andere Sue Mosteller (83), een oude vriendin van Nouwen en Gabrielle Earnshaw (51), jarenlang archivaris van de Henri Nouwen Archives and Research Collection aan de St. Michael Universiteit van Toronto. Earnshaw: ‘Ik heb Henri Nouwen nooit gekend. Maar toen ik zijn boeken las dacht ik: hoe kan het dat deze man mij zo goed kent? Hoe weet hij wat er in mijn hart speelt? Hij is mijn spirituele gids geworden, een enorm belangrijk persoon in mijn leven.’Kruispunt, zondag 10 december om 23.05 uur op NPO 2.

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

Kruispunt

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880