Persbericht

Kruispunt: Hoogmade op weg naar kerst

Datum: 8 dec 2019 om 23:05

Kruispunt (19.12.08) kerktoren Hoogmade

Wie doet er mee met het kerstspel? Een week vóór de vernietigende brand die de kerk van het Zuid-Hollandse Hoogmade grotendeels in de as legde, leek kerst nog ver weg en was deze oproep op de site van de Clara en Franciscus-parochie ‘business as usual’. Maar op 4 november werd alles anders. KRO Kruispunt laat zien hoe het dorp zich opmaakt voor Kerstmis zonder die vertrouwde plek: de Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk.

Hart van het dorpRond half vier gebeurde het, op die vierde november: de kenmerkende groen-koperen torenspits breekt af en de vlammen slaan uit de toren. Dorpsbewoners staan er huilend naar te kijken. Daar gaat hun kerk, het hart van hun dorp. De plek waar bijna 90 jaar getrouwd en gerouwd werd, kinderen gedoopt werden en te communie zijn gegaan. Waar het dorp samenkwam om te vieren en te bidden.

Verbindende factorEerder op de dag haalde voormalig langebaanschaatser Mark Tuitert zijn kinderen op van de nabijgelegen school. Hij zegt: “Die toren moet terug. Want de kerk was de verbindende factor in het dorp.” Zelf is hij er getrouwd en zijn kinderen zijn er gedoopt.

Riet Nieuwenhuizen woont aan de rand van het dorp. Ze is 78 jaar oud, boerin en bijna een leven lang als vrijwilliger betrokken bij de kerk. Drie weken na de brand is ze nauwelijks bekomen van de schok. “Ik dacht: hoe heeft Onze Lieve Heer dit kunnen laten gebeuren? Was mijn huis maar in de fik gegaan. Je kerk, waar je je hele ziel en zaligheid in hebt gelegd, die in vlammen opgaat. Zo triest. En kerst? Het zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Kruispunt: Hoogmade op weg naar kerst, op zondag 8 december om 23.05 uur op NPO 2.

 

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

Kruispunt

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880