Persbericht

Kruispunt: IC-overlevers

Datum: 18 okt 2015 om 23:05

IC-overlevers

Een opname op de Intensive Care kan je leven ingrijpend veranderen. Per jaar belanden er zo’n 85-duizend mensen op een IC. Als ze deze afdeling verlaten, worstelen ze vaak nog lange tijd met deze extreme periode in hun leven.

Niet alleen door de angstige ervaring op de IC zelf, maar ook omdat ze daarna fysiek en geestelijk nooit meer de oude worden. Erica van Egdom, ex-IC patient: ‘Ik werd wakker na tien dagen coma en kon me niet bewegen, zo verzwakt was ik. Ik dacht op dat moment dat er iets faliekant mis was gegaan en ik volledig verlamd was. Maar ik kon niets vragen omdat ik een beademingsbuis in mijn keel had.’

Nazorg

Marijke van der Steen, IC arts van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, benadrukt het belang van goede nazorg: ‘Het was altijd: als je van de IC af bent slaan de klapdeuren achter je dicht en moet je blij zijn dat je het hebt overleefd. Maar mensen hebben na hun opname last van geheugenstoornissen, nachtmerries, achteruitgang in conditie. Je moet ex-patiënten blijven begeleiden, als ze van de IC naar een gewone zorgafdeling gaan, maar ook na ontslag uit het ziekenhuis.’ In Ede hebben ze al langere tijd een aparte nazorg-poli voor ex-IC patiënten.

IC-trauma

Drie jaar geleden maakte Kruispunt een uitzending over mensen met een IC trauma. Dat leverde een stortvloed aan reacties op van kijkers, voornamelijk ex-IC patiënten, die zich herkenden in de verhalen. Een van hen is jeugdarts Marianne Brackel. Zij belandde in 2008 door longbloedingen op een IC. ‘Ik heb jaren na mijn IC opname nog steeds veel klachten. Ik ben heel snel moe en kan me slecht concentreren. Pas na het zien van jullie uitzending viel het kwartje.’

Erkenning

In 2012 werd in Amerika officieel het Post IC Syndroom vastgesteld. Eindelijk erkenning voor een grote groep ernstig zieke mensen. Marianne Brackel: ‘Het was voro mij een enorme opluchting. Nadat ik jaren last had van vage klachten wist ik nu eindelijk wat ik had.’ Goede nazorg voor deze groep stond drie jaar geleden nog in de kinderschoenen. Ziekenhuizen hadden maar sporadisch nazorgprogramma’s. Inmiddels is er veel veranderd. In Kruispunt meer over deze nieuwe ontwikkelingen en het verhaal van ex-patiënten en artsen.

Kruispunt, zondag 18 oktober, 23.05 uur op NPO 2.

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

Kruispunt

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880