Persbericht

Kruispunt: Jong gedaan, oud geleerd

Datum: 17 mrt 2019 om 23:10

Kruispunt (19.03.17): Jonge geleerd, oud gedaan - Van Agt/01

Wat kunnen de verschillende generaties van elkaar leren over de grote vragen van deze tijd? Zoals ‘het klimaat’, het meest urgente thema van deze tijd. In aanloop naar de verkiezingen op 17 maart laat Kruispunt jong en oud daarover aan het woord.Opnieuw zijn het - net als eerder in de geschiedenis - juist de jongeren die als eersten massaal de straat op gaan om hun onvrede stem te geven. Dit keer staat daarbij het klimaat centraal: jonge mensen eisen dat alles op alles wordt gezet om voor hen een veilige toekomst op een leefbare planeet te waarborgen.

Maar ook een groeiende groep ouderen zet zich in voor een duurzame wereld. Een groot aantal van hen is verenigd in de beweging ‘Grootouders voor het klimaat’. Ze ervaren een soort ongerustheid bij de vraag  of hun kleinkinderen wel een veilige toekomst tegemoet gaan.Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw is één van hen. In De Wereld Draait Door hield hij een hartstochtelijk pleidooi voor het zuinig omgaan met de aarde. “Ik heb een prachtig leven gehad, ik wil dat jullie dat ook hebben”, hield hij de kijkende jongeren voor. Zijn kleinzoon Dirk Faber (28) is zelf ook veel bezig met het thema duurzaamheid. Maar naar eigen zeggen staat hij er toch iets egoïstischer in dan zijn opa: “Ik vlieg wel een paar keer per jaar naar een verre bestemming, ondanks dat dit slecht is voor het milieu.”

Ook oud-politicus Van Agt is bevlogen als hij praat over hoe we met onze aarde moeten omgaan. Hij denkt dat nog meer natuurrampen niet kunnen uitblijven en hij maakt zich grote zorgen over de groeiende wereldbevolking. Is deze niet veel te groot en een inmense bedreiging voor de natuur en ons voortbestaan?Ima Algra is VWO-studente. Samen met een klasgenoot maakte zij de documentaire Keep it Cool over de vraag wat zij zelf kunnen doen tegen de opwarming van de aarde. Met haar oma en opa blikt ze terug op de tijd dat zij net als Ima nu 18 was.Kruispunt, zondag  17 maart om 23.10 uur op NPO 2.

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

Kruispunt

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880