Kruispunt: Koen gaat op kamers deel 2

Datum: 13 sep 2015 om 23:00

Het begon als een droom van een paar ouders: een veilige plek voor hun kind dat verstandelijk beperkt èn autistisch is. Waar voor jongeren met alleen verstandelijke beperkingen vaak wel een vorm van zelfstandig wonen bestaat, valt deze groep overal buiten de boot. Als er al plaats is in een instelling, sluiten de groepen waarin zij terechtkomen vaak niet aan op hun behoeften. Deze jongeren wonen noodgedwongen bij hun ouders of op een plek waar ze zich niet thuis voelen. Deze ouders sloegen de handen ineen en bouwden een huis voor hun kinderen: Villa Voorschot. De zorg wordt via de PGB’s van de kinderen ingekocht.

Begin dit jaar was in  KRO Kruispunt TV te zien hoe ouders hun kinderen voorbereiden op hun verhuizing; een intensief proces dat niet vanzelf gaat. De kinderen reageerden ieder op hun heel eigen wijze op de grote verandering die in het verschiet lag. De ouders worstelden met de vraag: doen we hier goed aan? Na een lange zoektocht moet Villa Voorschot de plek worden waar hun kind kan blijven.

In het tweede deel van KRO Kruispunt TV Koen op Kamers (zondag 13 september, 23.05 uur, NPO 2) zien we de oplevering van Villa Voorschot en de verhuizing van de kinderen. Koen (26) loopt rond door de lege ruimte die zijn nieuwe kamer wordt. Koen staart naar de grond, hij wil niet verhuizen. Toch hebben zijn ouders de stap genomen om hem aan te melden voor Villa Voorschot. Moeder Petra: “We denken dat het goed is voor Koen om tussen leeftijdsgenoten te wonen. We willen niet dat hij over twintig jaar tussen twee hoogbejaarde ouders zit.” Met veel liefde en aandacht bereidt Petra haar zoon voor op de verhuizing.  “Het moment dat hij het huis uit gaat is heel bijzonder. Toen mijn andere zoons  gingen studeren was het logisch dat ze op kamers gingen, maar bij Koen heb je toch meer zorgen.

Denise (26) is meteen blij met haar nieuwe onderkomen. Trots laat ze haar echte meisjeskamer zien, met veel roze en een poster van Jan Smit aan de muur. Tegen iedereen die het horen wil vertelt ze: “Ik ga op mezelf wonen net als mijn zus, alleen ik heb hulp nodig.” Denise woont al vanaf haar 13e niet meer thuis en heeft een lange weg achter de rug door instellingen waar ze niet op haar plek was. Haar moeder Sandra is blij dat ze de stap heeft genomen. “Het voelt gewoon als een groot gezin en wij hebben als ouders het gevoel altijd welkom te zijn. Laatst kwam mijn man rond etenstijd langs en hij kon gewoon blijven eten.” 

Wiggert is met zijn 36 jaar de oudste bewoner van Villa Voorschot. Zijn moeder Annefiet vindt de kleinschaligheid van het nieuwe huis een groot voordeel. Er wonen maar 16 jongeren in het huis verdeeld over twee groepen. “En het huis staat echt midden in het dorp. Mensen uit de buurt komen regelmatig een kopje koffie drinken.”
Wiggert houdt samen met de andere jongeren de kantine en de kleedkamers van de lokale voetbalclub schoon en ze halen lege flessen en oud papier op. Maar het allerliefst brengt hij folders rond in de buurt.

En Koen? Ook Koen vindt uiteindelijk zijn draai in het huis. Petra: “Hij is laatst voor het eerst boos geworden op zijn begeleider. Dat is voor ons echt een teken dat hij zich helemaal thuis voelt.”

KRO Kruispunt TV, Koen gaat op Kamers deel 2, zondag 13 september, 23.05, NPO 2

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

Kruispunt

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880