Kruispunt: Mensen tussen wal en schip

Datum: 24 jan 2016 om 23:05

Kruispunt volgt in de uitzending van 24 januari (23.05 uur, NPO 2) mensen van het ACT-team Zutphen in hun dagelijks werk Zij proberen mensen te helpen die ‘intensieve bemoeizorg’ nodig hebben. Zo helpen ze ook Ray Brinkert (39), die zonder de hulp van het ACT-team er niet meer was geweest, zo zegt hij zelf.

Ray heeft zware jaren achter de rug. Na de dood van zijn vader is hij hevig gaan drinken. Zestien halve liters per dag, soms meer. Hij deed alles wat niet mocht en was een zogeheten veelpleger, een draaideur-crimineel die regelmatig vast zat.

Ray is een van de bijna 150 duizend mensen in Nederland met een licht verstandelijke beperking (IQ 50–70). Deze groep kan nauwelijks lezen, schrijven of rekenen. In deze maatschappij, die steeds ingewikkelder wordt, lopen ze steeds vaker vast. Ze raken in de schulden, hebben verslavingsproblemen en komen veel meer dan gemiddeld in aanraking met justitie.

Het team van ACT bestaat uit psychologen, verslavingsdeskundigen, gedragstherapeuten en verpleegkundigen. Vaak is er dagelijks contact, gedurende jaren. Kruispunt presenteert ook de resultaten van een onderzoek naar de effectiviteit van bemoeizorg, uitgevoerd door  Robert Didden, hoogleraar in Nijmegen en het Trimbos-instituut.
Diddens vindt dat we als samenleving deze mensen als Ray niet in de steek kunnen laten. Hij pleit -geheel tegen de tijdgeest in- voor intensieve bemoeizorg. ‘Soms moet je mensen tegen zichzelf beschermen. En moet je structuur en orde aanbrengen om verdere rampspoed te voorkomen.’

Kruispunt, zondag 24 januari om 23.05 uur op NPO 2
 

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

Kruispunt

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880