Datum: 5 nov 2017 om 23:10
Kruispunt (17.11.05) Ons dagelijks brood: Marcel Massen02
Disclaimer
Op deze foto rusten auteursrechten. Deze foto mag niet worden verveelvoudigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, in enige vorm of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van KRO-NCRV en fotograaf.
Uitzondering op bovenstaand verbod, betreft zogenaamd promotioneel gebruik t.b.v. KRO-NCRV dan wel onze programma’s. Op voorwaarde dat er een relatie is met het betreffende programma/onderwerp, vermelding van de naam van de fotograaf plaats vindt én met inachtneming van het gestelde in artikel 25 Auteurswet, is het toegestaan om zonder nadere vergoeding gebruik te maken van de foto.
Downloaden
Door de foto te downloaden geeft u aan akkoord te zijn met bovengenoemde voorwaarden en deze te zullen naleven. De foto wordt in een apart scherm geopend. Kies bovenin dit scherm voor “bestand” en hierna “opslaan als”. Dit kan afwijken per webbrowser.

De verwarring over wat goed en slecht eten is, is enorm. Volgens de een zijn gluten het nieuwe gif en volgens de ander is juist lactose de grote boosdoener. De stelligheid waarmee dat allemaal wordt beweerd ais ongekend. Eten lijkt wel een nieuwe religie. Met duidelijke geboden en verboden. Regels die bepalen of je een gelovige of een ketter bent. En vloggers als de nieuwe missionarissen.
Vlogger Jesse van der Velde heeft maandelijks 500.000 bezoekers op zijn website. Via social media deelt hij zijn voedingsadviezen en geeft hij tips aan volgers. Hij plaatst wekelijks video’s om zijn volgers op de hoogte houden van zijn visie op eten. Hij raadt bijvoorbeeld brood eten af.
Culinair kenner Marcel Maassen vertelt, terwijl hij een gerecht voorbereidt, dat je de bijbel maar open hoeft te slaan om regels voor dieetadviezen te vinden. De boom waar niet van gegeten mag worden door Adam en Eva, het laatste avondmaal en de vissen en de broden. Het gaat altijd over eten in religie. Marcel vindt het zelf vooral belangrijk dat eten lekker is.
Godsdienstwetenschapper Els Maeckelberghe bevestigt dat onze obsessie met eten extreme vormen heeft aangenomen. Ze constateert dat er ook mensen zijn die een bepaald dieet aanhangen om bij een groep te horen, zoals ze vroeger lid waren van een kerk. Eten kan zo, net als geloof, verbinden, maar ook kan verdelen. Kruispunt, zondag 5 november om 23.10 uur op NPO 2.
Meer informatie
Programma
Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880