Kruispunt: Ons dagelijks brood

Datum: 5 nov 2017 om 23:10

De verwarring over wat goed en slecht eten is, is enorm. Volgens de een zijn gluten het nieuwe gif en volgens de ander is juist lactose de grote boosdoener. De stelligheid waarmee dat allemaal wordt beweerd ais ongekend. Eten lijkt wel een nieuwe religie. Met duidelijke geboden en verboden. Regels die bepalen of je een gelovige of een ketter bent. En vloggers als de nieuwe missionarissen.

Vlogger Jesse van der Velde heeft maandelijks 500.000 bezoekers op zijn website. Via social media deelt hij zijn voedingsadviezen en geeft hij tips aan volgers. Hij plaatst wekelijks video’s om zijn volgers op de hoogte houden van zijn visie op eten. Hij raadt bijvoorbeeld brood eten af.

Culinair kenner Marcel Maassen vertelt, terwijl hij een gerecht voorbereidt, dat je de bijbel maar open hoeft te slaan om regels voor dieetadviezen te vinden. De boom waar niet van gegeten mag worden door Adam en Eva, het laatste avondmaal en de vissen en de broden. Het gaat altijd over eten in religie. Marcel vindt het zelf vooral belangrijk dat eten lekker is.

Godsdienstwetenschapper Els Maeckelberghe bevestigt dat onze obsessie met eten extreme vormen heeft aangenomen. Ze constateert dat er ook mensen zijn die een bepaald dieet aanhangen om bij een groep te horen, zoals ze vroeger lid waren van een kerk. Eten kan zo, net als geloof, verbinden, maar ook kan verdelen. Kruispunt, zondag 5 november om 23.10 uur op NPO 2.

 

 

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

Kruispunt

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880