Kruispunt: Verhalen van de Camino VI

Datum: 24 mei 2015 om 23:05

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om het pelgrimspad, de camino, naar Santiago de Compostela te lopen. Ook al loopt iedere pelgrim heel wat kilometers op een dag, eigenlijk gaat de Camino meer over stilstaan dan bewegen. Stilstaan bij waar het in het leven nu eigenlijk om gaat. KRO Kruispunt bezoekt al vele jaren de Camino en tekent ook dit keer weer bijzondere pelgrimsverhalen op.
Van de Volendamse Jacqueline Molenaar bijvoorbeeld. Ze is voor het eerst in haar leven alleen op pad, zonder man of kinderen. Even helemaal niemand voor wie ze moet zorgen of over wie ze zich zorgen moet maken.

De afgelopen jaren was dat wel anders. Haar jongste zoon was verslaafd aan coke, al vanaf zijn 12e jaar. Vier jaar geleden ging het niet meer en pleegde hij zelfmoord na  lang te hebben gevochten tegen zijn verslaving. Jacqueline is er bijna aan onderdoor gegaan, door alle stress, spanning en bezorgdheid om haar zoon.
Door de tocht naar Santiago te maken wil ze vrede krijgen met wat er de afgelopen jaren is gebeurd. Ze wil genieten van de kleine mooie dingen die ze onderweg tegenkomt. Iedereen op de weg krijgt een hartelijk en vrolijk ‘Buen Camino!’ en ook al spreekt ze hun taal niet elke camino-ganger wordt aangesproken voor een praatje.

De Spanjaard met zijn ezel Marina en hondje Ines bijvoorbeeld. Jacqueline begroet hem als een oude vriend. ‘Hij loopt de Camino terug en daarna weer naar Santiago, al jaren lang. Ik versta hem niet maar ik begrijp hem wel.’

Dat Noord-Spanje zo prachtig groen is in vergelijking met de rest van het land is te begrijpen als het dagen achter elkaar maar niet droog wil worden. Wandelaars raken keer op keer doorweekt door fikse regenbuien. Maar de pelgrims laten hun humeur er niet door bederven. Vrolijk stappen ze door, hun capes over de rugzak.

Volgens de Engelse Jane ruikt de natuur heerlijk na een regenbui. ‘Je ruikt de kruiden en bloemen in de berm veel beter.’ Ook de Ierse Paddy lacht als we haar vragen hoe zwaar ze het heeft. ‘17 km gelopen en 17 blaren’,  roept ze grijnzend en loopt weer door. Hoe slechter het weer en hoe modderiger het pad, hoe zorgelozer en zonniger stemming van de wandelaars, zo lijkt het.

Kruispunt: Verhalen van de Camino VI, zondag 24 mei om 23.05 uur op NPO 2. 

Meer informatie

Joke van Rosmalen

Programma

Kruispunt

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880