Persbericht

Maandag ingelaste bijeenkomst voor bezorgde medewerkers

Onder het personeel van de Onderzeedienst van de Koninklijke Marine is grote onrust ontstaan over het aantreffen van kankerverwekkende asbestvezels in de onderzeeboot Zr Ms Zeeleeuw. De asbestbesmetting werd vorige week aan het licht gebracht door het KRO televisieprogramma Brandpunt Reporter. De top van de marine houdt komende maandagochtend in Den Helder een “alle hens”, een bijeenkomst om vragen van bezorgde medewerkers te beantwoorden.

Bij het moderniseren van de Zeeleeuw, een van de vier onderzeeërs uit de Walrus-klasse, zijn asbestvezels aangetroffen in het ventilatiesysteem van de boot. Er is ook sprake van besmetting tussen de bundels elektrische bedrading van het schip in de zogenoemde kabelbomen. Bij inademing kunnen de vezels een ongeneeslijke vorm van kanker veroorzaken, mesothelioom, die zich pas na twintig tot dertig jaar openbaart.

Volgens het ministerie van Defensie is de asbestbesmetting in de ventilatiekanalen ontstaan tijdens groot onderhoud toen de Zeeleeuw al uit de vaart was genomen, en zou de bemanning geen risico's hebben gelopen. Maar Brandpunt Reporter citeerde vorige week uit interne documenten van de marine, waarin staat dat de gevaarlijke asbestvezels “al eerder, in het verleden” zijn vrijgekomen. De vezels in de kabelbomen zitten er volgens interne stukken al vanaf de bouw van de boot, vijfentwintig jaar geleden. In die kwart eeuw hebben honderden mensen op de Zeeleeuw gevaren. Ook in de andere onderzeeërs uit de Walrus-klasse, de Walrus, de Dolfijn en de Bruinvis, zitten asbesthoudende onderdelen.

Bij onderwatermissies verblijft de bemanning van de boten vaak wel tien weken achtereen aan boord. Het personeel van de Onderzeedienst wil opheldering van de marineleiding over de risico's die opvarenden en onderhoudspersoneel van de Rijkswerf in Den Helder lopen. Ook is er bezorgdheid over de asbest- registratie bij Defensie. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om een register bij te houden van medewerkers die mogelijk in aanraking zijn gekomen met asbest. In de uitzending van Brandpunt Reporter van vorige week zondag liet Defensie weten dat het ministerie geen centraal register bijhoudt.

Eerder deze week vroeg ook de Tweede Kamer minister Hennis-Plasschaert in een reeks schriftelijke vragen om opheldering over de asbest-affaire bij de Koninklijke Marine.

Omdat in de onderzeeboot De Zeeleeuw kankerverwekkende asbestvezels zijn aangetroffen maakt het marinepersoneel zich grote zorgen. Om vragen over de gezondheidsrisico’s te beantwoorden is daarom ook een arts aanwezig op de ‘alle hens’ bijeenkomst van aanstaande maandag in Den Helder.

De uitzending van Brandpunt Reporter is te zien op www.reporter.kro.nl

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880