Reporter Radio: De vrije val van Oost Groningen

Datum: 22 feb 2015 om 19:00

Oost Groningen, een regio die economisch gezien in een vrije val terecht gekomen, terwijl het ooit de meest welvarende regio van Nederland was. Maar tegenwoordig is Oost Groningen kampioen werkloosheid, loopt de regio leeg, slaat de vergrijzing toe en kent het hoge  zelfmoordcijfer. Veelzeggend is het feit dat de Sociale Werkplaats de grootste werkgever is. 'Nederland heeft een Randstad kabinet, opperde CDA-fractievoorzitter Haersma Buma, onlangs. De cijfers lijken hem gelijk te geven. Zo ontvangen Randstedelingen twee keer zoveel overheidsgeld als de rest van Nederland. En 88 procent van de aardgasbaten. Tegen 1 procent voor Groningen.
Is de verkommering van Oost Groningen het gevolg is van dit Randstad-centrisch denken?

Met interviews met de Groningse gedeputeerde economische zaken Yvonne van Mastrigt (PvdA). Oost Groningen verslaggever Tammo Beishuizen van het Dagblad van het Noorden, Hilbrand Sinnema, oud wethouder te Vlagtwedde voor het
CDA en tegenwoordig voorzitter van de LTO: voormalige VVD-senator Van Doesburg en professor Regionale Arbeidsmarktanalyse Jouke van Dijk van Universiteit Groningen.
Aan de hand van deze interviews kruisen in de studio Tjeerd Talsma PvdA gedeputeerde te Noord Holland en  Sandra Beckerman, fractieleider van de SP in de Groningse Staten degens.

Reporter Radio, zondag 22 februari, 19.00 uur, NPO Radio 1

 

Programma

Reporter radio

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880