Voor het derde seizoen van KRO-NCRV's Kloostergasten gaan opnieuw bekende Nederlanders het klooster in. Documentairemaker Sinan Can, CDA-leider Henri Bontenbal en schrijfster Lale Gül leven drie dagen mee met het ritme en de rituelen van broeders en zusters. Op zoek naar rust, verstilling en met ieder hun eigen vragen, zoeken zij hun weg in deze voor hen vaak onbekende wereld. De eerste drie afleveringen zijn vanaf zaterdag 3 augustus wekelijks te zien om 20.50 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.  De volgende drie afleveringen zijn te zien in december met  presentator en wetenschapper Anna Gimbrère, presentator Eric Corton en hoofdredacteur bij Omroep L1 Cécile Narinx.   

Aflevering 1 : 3 augustus 20.50 uur NPO 2 - Sinan Can in de Stilte
Als documentairemaker Sinan Can op pad gaat, is dat meestal naar conflictgebieden, waar hij geconfronteerd wordt met strijd, verdriet en de donkere kant van de mensheid. Als kloostergast zoekt hij de stilte op en neemt zijn intrek bij de Norbertijnen in Heeswijk. In de abdij van Berne geeft hij zich over aan het ritme van het klooster.   

Sinan heeft een alevitische achtergrond (een humanistische stroming binnen de islam), maar is niet gelovig opgevoed. Wel zat hij in Nijmegen op katholieke scholen en verdiepte zich in de wereldreligies. Zo kwam hij uit bij het soefisme, waar alles in zit wat hij van zijn ouders meekreeg: liefde, tolerantie en een moreel kompas. Hij noemt zich "Niet gelovig, wel spiritueel", en wil in het klooster onderzoeken wat nou eigenlijk het verschil is en wat spiritualiteit voor hem betekent. Met kloosterlingen praat hij over geloof en beproeving en het diepe verlangen om zijn overleden dierbaren na zijn dood weer te ontmoeten.  

Aflevering 2 : 10 augustus 20.50 uur NPO 2 - Henri Bontenbal bij de benedictijnen.  
"Geloof heeft bij mij heel erg de vorm van verlangen.", aldus CDA-leider Henri Bontenbal. Hij groeide op in een gereformeerd gezin in Rotterdam, maar noemt zichzelf  "Protestant met een katholiek hart". Hij komt graag in kloosters en kathedralen waar hij in stilte hoopt aangeraakt te worden door het hogere, "Of God, het is maar hoe je het omschrijft." Bontenbal is te gast bij de benedictijnen in de Sint Adelbertabdij in Egmond, waar hij het strakke gebedsritme volgt: zes keer per dag neemt hij plaats in de kerkbanken.  Met de monniken praat hij over hun geloof en zijn verlangen. Als wetenschapper heeft hij het soms lastig: "Ik wil graag geloven, maar mijn verstand zit in de weg."

Aflevering 3: 17 augustus 20.50 uur NPO2 - Lale Gül en de zusters dominicanessen  
Ze brak radicaal met haar strenge islamitische opvoeding en haar ouders braken met haar. Schrijfster Lale Gül wilde leven, maar betaalde daarvoor een hoge prijs. Onlangs verscheen haar tweede boek ‘Ik ben vrij’. Ze is te gast bij drie dominicanessen die samen een nieuw klooster in Nijmegen begonnen. Waar Lale haar hoofddoek afdeed, zijn zuster Nadia (34) en zuster Catharina (48) juist weer bewust habijt en sluier gaan dragen, om als religieus herkenbaar te zijn in de wereld. Lale onderzoekt in het klooster of er voor haar toch ook nog mooie aspecten aan religie zitten. "Ik heb altijd geloofd dat er een God was. Toen ik mijn geloof en alles wat ik geleerd had ter discussie stelde, viel ik in een zwart gat." Lale gaat op mini-pelgrimage met zuster Marga (61), woont voor het eerst een eucharistieviering bij en gaat met zuster Nadia boksen in de sportschool.  

Nieuwe afleveringen van Kloostercast
Voor Kloostergasten worden speciaal vanaf zaterdag 3 augustus drie nieuwe afleveringen van Kloostercast gemaakt. Dat is een KRO-NCRV podcast waarin kloosterlingen en mensen die zich met het kloosterleven verbonden voelen, thema’s als verlangen, armoede en mentale gezondheid onderzoeken. Actuele thema’s waarbij ze putten uit de eeuwenoude wijsheid van de verschillende kloostertradities. Inmiddels staan er zo’n 150 afleveringen online, te beluisteren via de bekende podcastkanalen.  

In de drie nieuwe podcastafleveringen komen broeders en zusters van de kloosters die door de bekende Nederlanders in Kloostergasten worden bezocht aan het woord: abt Denis Hendrickx van de Norbertijnen in Heeswijk, voormalig abt Gerard Mathijsen van de benedictijnen van Egmond-Binnen en Marga Zwiggelaar, dominicanes in Nijmegen. De podcastafleveringen komen op de dag van de uitzending online.   

Kloostergasten, vanaf zaterdag 3 augustus wekelijks te zien om 20.50 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. 

Meer informatie

Sem Kaptein

Programma

Kloostergasten
Kloostercast

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880