Voor wie steek jij een kaarsje op? - 2015

Datum: 2 nov 2015 om 18:45

Voor wie steek jij een kaarsje op? (2015); Anita Witzier /01

Jaarlijks sterven er in ons land zo'n 135.000 mensen. In het programma Voor wie steek jij een kaarsje op? (maandag 2 november, 18.45 uur, NPO 2) houdt KRO-NCRV de herinnering levend aan overleden dierbaren. Het programma staat stil bij wat zij hebben betekend, we vieren hun leven en laten ze voortleven in verhalen en muziek van bekende Nederlandse artiesten.  Voor wie steek jij een kaarsje op?, gepresenteerd door Anita Witzier, komt live vanaf Begraafplaats & Crematorium Westerveld in Driehuis.

In de uitzending is onder ander meer aandacht voor het overlijden van volkszanger Albert West. Hij werd aangereden tijdens zijn wekelijkse fietstochtje en overleed op 4 juni 2015. Albert was vooral een familieman. Zijn vrouw en dochter brengen een ode aan hem.

Ook wordt stilgestaan bij het verhaal van Marlies Bol Haagsma. Marlies heeft uitgezaaide kanker en niet lang meer te leven. Het leven van haar gezin staat het afgelopen jaar in het teken van afscheid nemen. Ze heeft haar eigen begrafenis al geregeld als in de zomer van dit jaar haar zoon Pim overlijdt bij het motorracen.

Verder in de uitzending een eerbetoon aan de twee poolreizigers die eind maart van dit jaar naar de Noordpool vertrokken en niet meer terugkeerden: Marc Cornelissen en Philip de Roo. Avonturiers, vrienden, maar vooral ook mannen met een missie: ze willen de wereld verbeteren, de aarde beschermen. Op hun laatste reis deden ze onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering op de dikte van het ijs. Deze missie kostte hen uiteindelijk het leven.

Hij was twee weken een held: Ben Oude Nijhuis. We steken een kaarsje op voor de man die op 82-jarige leeftijd in het programma Pauw de strijd aanging met staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Ben Oude Nijhuis komt in opstand tegen de omstandigheden waaronder zijn vrouw in het verpleeghuis wordt behandeld. Dertien dagen later overlijdt Ben Oude Nijhuis, maar zijn optreden maakt veel indruk. Jan Slagter, directeur van Omroep MAX,  besluit een verpleeghuis te gaan bouwen; een huis waar wél goed wordt gezorgd voor haar bewoners. Het huis moet eind volgend jaar klaar zijn en zal, als eerbetoon, het Ben Oude Nijhuis gaan heten.

Op de website voorwiesteekjijeenkaarsjeop.nl kunnen mensen de naam van hun dierbare achterlaten en wordt de mogelijkheid geboden dat deze tijdens de uitzending in beeld wordt vertoond.

Voor wie steek jij een kaarsje op?, maandag 2 november, 18.45 uur, NPO 2

Meer informatie

Anusha Bruitzman

Programma

Voor wie steek jij een kaarsje op?

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880