Voor wie steek jij een kaarsje op? (2016); Anita Witzier /01

Op 2 november is het Allerzielen, de dag waarop overleden dierbaren worden herdacht. Met het tv-programma Voor wie steek jij een kaarsje op? zet KRO-NCRV deze herdenking op de kaart.  Met een uitzending vanaf Begraafplaats & Crematorium Westerveld in Driehuis wordt stil gestaan bij bekende en onbekende Nederlanders die het afgelopen jaar zijn overleden. In het bijzonder staan we stil bij het leven van Johan Cruijff, die afgelopen maart overleed.

We laten zien wat deze mensen in hun leven hebben betekend, we vieren hun leven en we laten ze voortleven in mooie verhalen en optredens van  bekende Nederlandse artiesten. De artiesten die een lied ten gehore brengen zijn Giovanca, Maan, René van Kooten en Niels Geuzebroek. De presentatie is in handen van Anita Witzier. Een kind dat niet thuis komt na een avond stappen. De nachtmerrie van iedere ouder werd voor Esther Gerritsen en haar man werkelijkheid. Zij verloren hun zoon door een verkeersongeluk op de provinciale weg tussen Putten en Ermelo.  Randy werd slechts 17 jaar. Het is meer dan 9 maanden geleden dat het ongeluk gebeurde, maar Esther en haar man keren nog wekelijks terug naar de plek waar het gebeurde. Anja Bruins werd al op jonge leeftijd dement, een dag voor haar 51-ste verjaardag. In mei van dit jaar overleed Anja, na zeven jaar aan deze ziekte te hebben geleden. Haar man en 4 kinderen hebben haar al die jaren liefdevol verzorgd, tot het niet meer kon en ze naar een verpleeghuis moest. Na de dood van zijn moeder heeft een van Anja's zonen een tekst geschreven op het lied van Ali B. 'Ik mis je nu al'. Een prachtig eerbetoon dat op de begrafenis van Anja te horen was. In 'Voor wie steek jij een kaarsje op' een portret van dit gezin. EN een ode aan Johan Cruijff. Zonder twijfel is hij de grootste voetballer die Nederland ooit heeft gekend. Maar Cruijff was niet alleen een groot voetballer, hij was een van de eerste sporters ter wereld die zijn naam verbond aan een goed doel. In 1997 richtte hij de Johan Cruyff-foundation op. Om kinderen, en in het bijzonder kinderen met een handicap, een kans te geven op een beter leven. Johan Cruijff overleed op 24 maart van dit jaar, op 68-jarige leeftijd. Voor Rolstoeltennisster Esther Vergeer is Johan haar grote voorbeeld. Vergeer won 7 gouden en 1 zilveren medaille op de Paralympics. Zij legt uit waarom het zo belangrijk is dat zijn erfenis, de Cruyff-foundation, moet worden voortgezet.

Een kaarsje branden voor overleden dierbaren geeft troost en houdt de herinnering aan hen levend. KRO-NCRV koestert dit ritueel en wil mensen de gelegenheid geven een kaarsje te branden voor iemand die zij hebben verloren

Woensdag 2 november, 20.25 uur, NPO 2

Voor een High-res foto, neem contact op met de communicatieadviseur. 

Meer informatie

Anusha Bruitzman

Programma

Voor wie steek jij een kaarsje op?

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880