Beste redactie, hierbij een vraag/antwoord met Yvon Jaspers over de aftrap van Boer zoekt vrouw op zondag 29 augustus. Vragen en antwoorden zijn vrij te publiceren mits er melding wordt gemaakt van deze eerste uitzending van Boer zoekt vrouw bij KRO-NCRV op NPO 1.

Een nieuw seizoen Boer zoekt vrouw, waarom heeft het zo lang geduurd?
Om dezelfde reden als waarom de wereld een tijdje minder door draaide. Bij Boer zoekt vrouw gaat het er natuurlijk om dat mensen dichtbij elkaar komen. Liefst veel dichter dan 1,5 meter zonder mondkapje. We ontvangen op sommige momenten ook erg veel mensen, zoals bijvoorbeeld bij een speeddatedag. Het was tijdens het hoogtepunt van de pandemie simpelweg niet mogelijk om Boer zoekt vrouw te maken. Natuurlijk is het nog niet voorbij, maar we hopen, net als iedereen, dat we met vaccinaties en testen vanaf nu een heel gezonde serie kunnen gaan maken.

Hoe is het om weer het land door te kruisen en de boeren te bezoeken?Dat voelt als een ouderwets feestje. Tien boeren die me een tikkie nerveus staan op te wachten. Ze realiseren zich dat hun leven hierna waarschijnlijk nooit meer hetzelfde zal zijn. Het is hun grote wens om niet langer alleen te zijn. Om iemand te vinden om hun leven mee te delen en daar hoort natuurlijk ook hun boerenbedrijf bij. Niet langer alleen de zorgen voor dat bedrijf hoeven te dragen, maar het met iemand kunnen bespreken. Iemand die hen steunt in grote beslissingen. Voor sommigen iemand om wellicht een gezin mee te stichten. Het lijkt wel alsof corona dit verlangen nóg groter heeft gemaakt. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor vrijgezelle boeren, maar voor alle Nederlanders die alleen leven. Door corona viel een groot deel van het sociale leven weg. De avonden duren dan wel erg lang, voor velen té lang.

Ruim 450 aanmeldingen. Hoe is het mogelijk dat er nog steeds zoveel vrijgezelle boeren zijn?
Eerlijk gezegd denk ik dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Er zijn nog altijd meer vrijgezelle boeren die zich níet opgeven dan die zich wél opgeven. Je moet je voorstellen dat “boer zijn” iets is dat nooit ophoudt. Je bent ook boer in het weekend en in de nacht. De boerderij vraagt zoveel. Stel je voor dat jij degene bent die verantwoordelijk is voor honderd koeien in een stal. Dan schiet je vrije tijd er wel eens bij in. Je werkt vaak alleen of met je familie, flirten met een collega zit er niet in. Daar komt natuurlijk bij dat best veel boeren een tikkie verlegen zijn en wat onzekerder in de liefde. Et voilà, die 466 aanmeldingen zijn een feit! Voor ons natuurlijk een bevestiging dat we na 17 jaar Boer zoekt vrouw nog steeds hard nodig zijn!

Kun je een tipje van de sluier geven over de boeren van komend seizoen?
We komen dit jaar letterlijk in het meest noordelijke puntje van Nederland en in het meest zuidelijke puntje. Het scheelde niet veel of we reden van Denemarken naar België. Maar ook naar Brabant, Friesland en Drenthe, de accenten vliegen je om de oren. De leuke mensen trouwens ook! Het was erg moeilijk kiezen uit zoveel aanmeldingen. In principe is elke boer geschikt om mee te doen, maar wij willen voor het programma natuurlijk verschil in leeftijd, in bedrijf, maar ook in karakter. Dat is erg goed gelukt. Ik heb totaal nieuwe bedrijven gezien en ook zitten er heel verrassende karakters bij. Het belooft een mooie serie te gaan worden!

In 2022 wordt de serie uitgezonden. Waar kijk je naar uit?
Ik kijk nu natuurlijk vooral uit naar de brieven. Wie gaan er schrijven? Ik weet hoe graag de boeren een partner zouden willen, dus ik kan net als zij niet wachten op de post. Wie durven dit avontuur aan te gaan? Wie ziet de liefde van zijn of haar leven op tv verschijnen op 29 augustus? Daarna kijk ik enorm uit naar de logeerpartijen. We weten natuurlijk nog niet bij wie we zullen gaan logeren, maar die weken zijn zo intens. Nog vrijwel dagelijks heb ik contact met boeren uit de voorgaande series. Ik zie ze gaan samenwonen, trouwen, kinderen krijgen. Ik zie ze een familie worden en dat begon allemaal tijdens die logeerweken. De tien boeren die zich nu voor gaan stellen gun ik ook al dit moois.

Wat verwacht je van deze serie?
We gaan de winter in met deze serie. We hebben door corona de afgelopen herfst en winter toch allemaal meer alleen doorgebracht dan we zouden willen. Ik hoop op veel warme momenten samen. Dat na een dag hard werken op het land de logé(e)s de kachel aan doen en samen het leven doornemen. Dat het alleen zijn eindelijk voorbij is. Boer zoekt vrouw gaat uiteindelijk maar om één ding en dat is de liefde. Soms onhandig, soms romantisch, soms met horten en stoten. Maar uiteindelijk hoop ik dat deze tien mensen iemand vinden die hun leven compleet maakt.

Moet je nog veel rekening houden met corona?
Dat moeten we helaas voorlopig allemaal. We testen veel en passen uit voorzorg de grotere bijeenkomsten aan. De speeddate zal er daardoor wat anders uit gaan zien dit jaar. Maar ik hoop voor Boer zoekt vrouw, maar natuurlijk voor iedereen, dat we een zorgeloze tijd tegemoet gaan met veel knuffelen en elkaar kunnen vasthouden!

Naast Tommie heb je een nieuwe labradoodle: de pup Buck. Is het al een echte boerderijhond?
Even hoopte ik dat ik ook die kleine Buck mee zou kunnen nemen naar de boerderijen. Maar waar Tommie een lieve lobbes is van negen jaar oud die mij overal volgt, is Buck een ondeugende enthousiaste pup die alles interessanter vindt dan de baas. Haha. Dus heb ik hem mee moeten delen dat ‘ie ietsjes ouder moet zijn voordat hij mee mag. Hij was natuurlijk teleurgesteld, maar een hondje dat we steeds moeten gaan vangen op het erf is onhandig. Ik heb hem wel beloofd dat hij een keer mee mag naar een dagdate of logeerpartij. Hij verheugt zich!

Komt er een nieuw seizoen Onze boerderij?
Zeker! Wij zijn nu druk met het opnemen ervan. Vanaf 17 oktober op zondagavond komen er weer zes nieuwe afleveringen. Onze boerderij gaat natuurlijk over het echte boerenverhaal. Daar zouden we elke week wel een aflevering over kunnen maken, de kranten staan er bol van. Er zijn zoveel belangrijke verhalen te vertellen en te volgen over hoe wij omgaan met onze voedselproductie. We volgen onze oud Bzv-boeren die je al lang niet hebt gezien. We duiken de spruitjes in en de bollen. We zien de directe gevolgen van de klimaatverandering op het boerenleven. We volgen de Texelse boer Jan en Rianne die gaan emigreren naar het noorden van Denemarken en hun schapen verruilen voor koeien. En we zien hoe het verder gaat met Hennesey, het veelbelovende paard van Steffi.

Hoe kijk je terug op Onze boerderij in Europa?
Heel erg goed. Ik heb niet vaak zoveel reacties gekregen op een programma als op deze serie. Het is zo verrijkend om af en toe eens verder te kijken dan je eigen bubbel. In Nederland staat de agrarische wereld al een tijdje op z’n kop. Maar natuur en landbouw houden niet op bij de grens. Om te zien hoe de landen om ons heen hun voedsel produceren, kijken naar boeren, omgaan met klimaatverandering laat je de wereld iets beter begrijpen. Voor de boeren die meereisden in de bus heeft het ook veel veranderd. Voor boer Jan en Rianne was de impact enorm, voor hen was Onze boerderij in Europa het begin van een emigratieproces. Maar ook voor de andere boeren veranderde het hun blik. Het beginnen van een winkel, een nieuwe tak opzetten op het bedrijf of de onderhandelingen over de verkoop van het beste paard van stal. Het is allemaal begonnen op deze reis.

Meer informatie

Algemene persvoorlichting
Irene van Noort

Programma

Boer zoekt vrouw

Presentator

Yvon Jaspers

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880