mis in zee

Milaan, 27 juli 2022 - Een Noord-Italiaanse priester heeft onlangs aan de kust in Calabrië voor jongeren een mis opgedragen. Het opmerkelijke daaraan was dat hij in het zeewater celebreerde met ontbloot bovenlichaam, terwijl hij een opblaasbaar ligbed als altaar gebruikte. Foto’s daarvan verschenen gisteren op internet. De kerkelijke autoriteiten hebben het voorval aangemerkt als een liturgisch delict. 

De geestelijke in kwesie is Mattia Bernasconi, priester van het aartsbisdom Milaan. Hij heeft inmiddels tegenover de krant Corriere della Sera toegegeven dat zijn keuze om in plaats van albe en kazuifel alleen een zwembroek te dragen “misschien onvoorzichtig” was. De 36-jarige priester voegde eraan toe dat hij het nooit meer zal doen.

Bernasconi legt in de krant uit dat hij als aalmoezenier deelnam aan een zomerkamp voor middelbare scholieren in Zuid-Italië. De vakantieweek was georganiseerd door antimaffiaorganisatie Libera. 

“We wilden de laatste dag op het strand doorbrengen; het was zondag en daar rees de kwestie van de mis, die we altijd opdragen," vertelt Bernasconi tegenover Corriere della Sera. “Het was half elf 's ochtends en de zon was verzengend heet, dus besloten we naar de enige nog comfortabele plek te gaan: het water.”

De mis voor de kust van Crotone trok de aandacht van strandgangers. Sommigen namen deel aan de mis, terwijl anderen foto's en video's van het ongebruikelijke tafereel maakten en die op social media plaatsten. 

Giuseppe Capoccia, de hoofdofficier van justitie in Crotone, wil het voorval strafrechtelijk onderzoeken omdat er mogelijk sprake is geweest van publieke belediging van een religie, meldt dagblad La Repubblica

Het aartsbisdom Crotone-Santa Severina bracht eergisteren een verklaring uit met een reactie op de opmerkelijke zeemis. Aangegeven wordt dat de betreffende geestelijke het noodzakelijke decorum voor de viering van de eucharistie niet in acht heeft genomen. “In sommige speciale gevallen, tijdens retraites, schoolkampen, op vakantieplekken, is het ook mogelijk om de mis buiten een kerk te vieren. Het is echter altijd nodig om contact te leggen met de kerkelijke autoriteiren van de plaats waar men zich bevindt, om elkaar te adviseren over de meest geschikte manier om zo'n eucharistieviering uit te voeren.”

De verklaring citeert verder de recente brief van paus Franciscus over de liturgie: “Laten we hier duidelijk zijn: elk aspect van de viering moet zorgvuldig worden verzorgd (ruimte, tijd, gebaren, woorden, voorwerpen, gewaden, zang, muziek...) en elke rubriek [in het rood gedrukte rituele aanduidingen in het missaal] moet worden nageleefd.”

Geschrokken van de negatieve reacties op zijn initiatief biedt de priester in een brief aan aartsbisschop Mario Delpini van Milaan zijn verontschuldigingen aan. Hij zegt te hopen “dat u begrip zult hebben voor mijn goede bedoelingen, die door te veel naïviteit zijn aangetast, en mijn oprechte verzoek om vergiffenis zult aanvaarden”. Hij vervolgt: “Het was absoluut niet mijn bedoeling om de eucharistie te bagatelliseren, of te gebruiken voor andere boodschappen van welke aard dan ook. Het was gewoon de mis aan het eind van een week met de jongens die deelnamen aan het kamp.” Ter verdediging voegde de Milanese geestelijke nog toe: “Een dame bedankte me en zei dat ze het gevoel had dat de Kerk haar zelfs op het strand had bereikt. Elke plaats is goed voor het verspreiden van het woord van de Heer.”