Juist de herfst is het moment om aan de slag te gaan in je tuin. Wat dacht je van een lasagne van bloembollen, groenblijvende klimplanten of een kleurrijke bloemenweide? Anita Witzier van 12 straten groen bundelt de beste tips om je tuin onderhanden te nemen dit najaar.

Tip 1 - Zaai je eigen bloemenweide

 • Had je afgelopen jaar al bloemen in je tuin, wacht dan tot alle bloemen helemaal zijn uitgebloeid en de zaden van de plant zijn losgelaten. De eerste zaden liggen dan al op hun plek en deze bloeiers krijg je komend jaar terug.
   
 • Ruim het stuk grond waar je wil zaaien op; verwijder afgevallen bladeren en losse takjes. We denken vaak dat dat voeding is voor de nieuwe planten, maar de meeste zaden willen juist een hele ‘schrale’ grond. Kijk hier hoe onze duurzame tuinvrouw Anne aan de slag ging met een zeis.
   
 • Meng de zaden met grond voordat je ze uitstrooit, daardoor zaai je niet zo snel te veel op dezelfde plek. De zaden blijven zo goed op de grond liggen, en waaien niet zomaar weg. In onze BinnensteBuiten moestuin zie je hoe het werkt!
Tip 1 - Zaai in de herfst je eigen bloemenweide

Tip 2 - Plant groenblijvende klimplanten

Wintergroene planten laten hun blad niet vallen in het najaar of de winter. Het is aan te raden om de klimplanten in de herfst te planten, zodat ze alvast kunnen wortelen in de nog warme aarde voordat de winter begint. 

Je kan het beste de volgende vier groenblijvende klimplanten in de herfst planten:

 • Sterjasmijn
   
 • Clematis
   
 • Hedera (klimop)
   
 • Vuurdoorn
   
12 straten groen - 4x groenblijvende klimplanten Hedera

Tip 3 - Lasagne van bloembollen

Smaakvolle kleuren voor langere periodes. De lasagne van bloembollen is hét perfecte recept voor de herfst.

Tuinexpert Anne laat zien hoe je met tulpen, narcissen en krokussen de lagen voor je kleurrijke lasagne opbouwt. In vijf stappen maak jij de lasagne thuis!

Lasagne bloembollen in de herfst

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief!

Verticale tuin van pallets